round image on layout top

MLADI INOVATORI IZ STRUKOVNE ŠKOLE VICE VLATKOVIĆA Predstavili projekt holograma koji u sebi ima ugrađene zvučnike te LED televiziju

4. svibnja 2017. by urednik divider image

Škola nije nikada dosadna – složili su se učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru koji su u srijedu predstavili svoje najnovije inovacije. Među izloženim projektima ovih mladih kreativaca su električni karting, hologram i pametna brava na kojima su pod mentorstvom profesora Ante Ivanca i Pave Štimca radili oko šest mjeseci.
Autori električnog kartinga su Andrej Kovačević, David Stojak, Kristian Nimac i Tomislav Čolak, učenici 3. i 4. razreda, za koji kažu da je idealan za vožnju u zatvorenim prostorima jer nije bučan. Kako to izgleda u praksi, demonstrirali su jučer na parkiralištu svoje škole gdje, vozeći svoj izum, nisu ometali svoje kolege na nastavi.
Pametna brava ujedno je i zaštitna jer je za njeno otvaranje potrebno skenirati vlastiti otisak prsta, a moguće je dodati nove ili ukloniti postojeće otiske. Njezini inovatori su Valentino Vukelić, Mihovil Baričević i Toni Denona.
– Palo nam je na pamet kako nitko nema takav proizvod koji dobro funkcionira pa smo odlučili napraviti bravu s jednim sučeljem kako bi se to moglo primijeniti za četiri do pet godina kao finalan proizvod na tržištu. Brava je standardnih dimenzija i može se ugraditi u svaka vrata, a svaki je otisak povezan imenom osobe tako da prilikom otključavanja brave na LCD se ispiše ime osobe koja ju je otvorila – rekao je Baričević.
Brava je tek prototip i učenici imaju mnogo ideja koje bi se mogle primijeniti, a cilj im je napraviti gotov i kvalitetan proizvod koji će na neki način pomoći državi.
Zadnji predstavljeni projekt je hologram koji u sebi ima ugrađene zvučnike te LED televiziju uz pomoć koje se dobiva slika. Hologram su izradili učenici Mate Burazer i Frane Krmpotić koji su promatrali nove trendove i tehnološki napredak i primijenili ih u praksi.
-Naša koncepcija nastave je da se stručno-teorijska nastava realizira kao praktična jer djeca najbolje uče radeći. Kroz projekte smo im dali mogućnost da iskažu svoju kreativnost i ideje. Takav oblik nastave je budućnost obrazovanja – istaknuo je ravnatelj škole Tihomir Tomčić koji ne skriva ponos na svoje učenike i nastavnike.

 

Zadarski.hr/ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr