round image on layout top

PERFORMANS ENIA MEŠTROVIĆA NA DAN DRŽAVNOSTI U Kini za godinu dana naprave grad za 4 mil. stanovnika, a Hrvati od stoljeća 7. ne mogu izgraditi državu!

25. lipnja 2017. by urednik divider image

Kalelerga, dugačak stol prekriven velikom crveno-bijelo-plavom zastavom, dvanaest šahovskih ploča s figurama i jedan igrač. Odjeven u crno s tamnim naočalama i bijelim rukavicama. On igra simultanku sam sa sobom, na svih 12 ploča koje, simbolički, predstavljaju mjesece u godinu, ali i broj apostola na Posljednjoj večeri. Pobjeđuju samo oni koji igraju, ostali su pasivni promatrači.

Ovako izgleda novi performans Enia Meštrovića održan u nedjelju na glavnoj zadarskoj ulici povodom Dana državnosti. Preformans nosi prigodan naslov “Simultanka narodnih velemajstora” kojim se želi ukazati na gorku činjenicu da Hrvati, već stoljećima, igraju sami protiv sebe, a samo neki, (političari?), od toga imaju koristi.

– Kinezi naprave grad za četiri milijuna stanovnika u roku godine dana, a mi Hrvati ne možemo napraviti državu od stoljeća sedmog – objasnio je Enio simboliku performansa okupljenim novinarima.

Igra je, nastavio je, vremenski neograničena. On je crna figura, ali čistih, “bijelih” ruku. Igra sam protiv sebe i važno je, ističe, da igra traje.

– Ima nas dosta koji ovakvu igru podržavaju i surađuju s igračima kako bi igra trajala što duže i po mogućnosti završila u njihovu korist. Ako ikada zapravo završi i ako ikada bude od koristi ikome drugome osim onih koji je igraju. A igraju je, kao što vidite, mi – poentirao je Meštrović u još jednom satiričnom komentaru naše društvene stvarnosti. Na novinarsko pitanje zna li zašto se baš danas slavi Dan državnosti, spremno je odgovorio.

– Zato što je Franjo Tuđman danas rekao da “imamo Hrvatsku”.

I imaju je, rekli bi po Meštrovićevu, ali samo neki…

Izvor: Zadarski.hrMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr