fbpx

POKRET OTOKA Čujete li nas? Naši zahtjevi su i dalje isti!

Povodom organiziranog prosvjeda danas na Narodnom trgu, oglasio se Pokret otoka priopćenjem za medije koje prenosimo u cijelosti.


Nastavno na sva događanja proteklih nekoliko tjedana kada smo zajedno sa stručnjacima i kolegama analizirali Zakon o koncesijama, Saborskim zastupnicima dostavili naše amandmane, organizirali niz uspješnih, jasnih i glasnih prosvjeda diljem otoka i obale te mirnog prosvjeda na Markovom trgu glasovanje o Zakonu se skinulo s dnevnog reda Saborske sjednice te do danas nemamo nikakvu informaciju Vlade RH o daljnjem postupanju.

Kako smo mi otočani tvrdoglavi i nekoliko smo puta naglasili da od svojih zahtjeva nismo odustali iste ćemo ponoviti i u narednim danima. Zahvaljujući individualcima koji su prepoznali važnost da sudjeluju u ovim akcijama te pomognu da se naši zahtjevi shvate ozbiljno u srijedu, 28. lipnja u Zadru podržati ćemo Prosvjed za odgovorno upravljanje koncesioniranim dobrima.

Stoga vas pozivamo PONESITE ŠUGAMANE I OPREMU ZA PLAŽU i poručimo jasno i glasno VRATIMO Zakon o koncesijama na treće čitanje i OTVORIMO javnu raspravu! Nađemo se u 18:30, u srijedu na Narodnom trgu u Zadru da pokažemo da nam nije svejedno i da nam je stalo do naše budućnosti i načina upravljanja vrijednim resursima diljem zemlje!

Ministar je u pravu kada tvrdi da su se udruge i opozicija pokrenule na samom kraju procesa, a da se neke veće primjedbe nisu ranije mogle čuti, niti su izražene tijekom prošlogodišnjeg procesa javnog savjetovanja. Ono što propušta komentirati je da se u međuvremenu dogodila afera s koncesijom za Zlatni rat, da se ovaj zakon dotiče i puno šire priče od pomorskog dobra te da su u prijedlogu Zakona od posljednje rasprave do danas nastale izmjene koje je nužno ponovno staviti na javnu raspravu.

Zakon o koncesijama je izuzetno kompleksan i ne tiče se samo pomorskog dobra nego niza drugih područja javnog dobra s kojim se lako može identificirati svaki pojedini stanovnik naše zemlje. Odmah nakon Zadra naša sljedeća aktivnost je stručni skup u Zagrebu 29. lipnja 2017. u 14:00 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva na temu zaštite javnih dobara i javnog interesa u sustavu koncesija – što sve treba osigurati u prijedlog Zakona o koncesijama.

S obzirom da ovu temu smatramo izuzetno važnom, ističemo da je ključan zahtjev koji smo postavili pred saborske zastupnike i Vladu RH da se osigura treće čitanje zakona, a da se u međuvremenu otvori javna rasprava o sadašnjem prijedlogu zakona koji u ovom obliku nije prošao javno savjetovanje, u četvrtak ćemo u Zagrebu okupiti stručnjake različitih područja koje se ovaj Zakon tiče kako bismo dodatno obradili ovaj Zakon te proširili broj suradnika. Na skupu će nam se pridružiti predstavnici iz Hrvatskog pravnog centra, Udruge Sunce, Inicijative Čovjek po mjeri otoka te drugi ekonomski i pravni stručnjaci. Detaljan popis panelista i tema koje ćemo obraditi objavit ćemo u toku sutrašnjeg dana.

A sad svi priprema za Zadar! Pozovite ekipu, proširite prijateljma, podržite nas. Ovo se tiče svih nas!

Smatramo da u ovom zakonu nema dovoljno osigurača da se neće ponoviti slučaj Zlatni rat, odnosno da netko bez vidljivih financijskih kapaciteta krene u investiciju kakvu je obećao u natječajnoj dokumentaciji.

Posebno nas brinu odredbe zakona o zasnivanju založnog prava, te odredbe o prijenosu ugovora o koncesiji od strane zalogoprimca na treću osobu, što pokazuje da zapravo država svojim prirodnim dobrima garantira za kredite koncesionara. Ovakve odredbe istovremeno nose visok koruptivni rizik i mogu se iskoristiti upravo za to da bi treća osoba, koja u datom trenutku nije ispunjavala uvjete za dobivanje koncesije, istu dobije od financijske institucije koja je na njoj stekla založno pravo.

U prijedlogu zakona nigdje se izrijekom ne predviđa uključivanje zainteresirane javnosti u odlučivanje o davanju koncesije. Naš je prijedlog da se zbog smanjenja koruptivnih rizika u sve faze postupka, uključujući i stručno povjerenstvo za dodjeljivanje koncesije, uključe predstavnici zainteresirane javnosti i građana, udruga i predstavnika lokalnih vlasti u kojima se nalazi predmet koncesije, odnosno onih na koje će djelatnosti iz koncesije imati izravan učinak.

Pozivamo se na odredbe Arhuške konvencije (Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša koja predstavlja međunarodni pravni okvir u području zaštite okoliša).