fbpx

POKRET OTOKA Studenti i otočani ustali protiv Zakona o koncesijama

Narodni trg u Zadru bio je u srijedu navečer poprište prosvjeda sudenata zadarskog Sveučilišta, njihovih prijatelja i istomišljenika, kojem je cilj bio da probudi Zadar u otporu prihvaćanja sadašnjeg prijedloga Zakona o koncesijama, piše portal Zadarski.hr

Naime, kada je prošli tjedan Pokret otoka zajedno s više od 60 organizacija, građanskih inicijativa i predstavnika lokalnih samouprava dostavio Saborskim zastupnicima amandmane na Zakon o koncesijama te organizirao niz prosvjeda diljem otoka, obale i u Zagrebu na Markovom trgu, Zadar ni njegovi otoci, osim Silbe, nisu se priključili ovim akcijama. Stoga je Lucija Šalinović, studentica treće godine psihologije u Zadru sa nekolicinom svojih kolega organizirala zadarski prosvjed, kojeg je Marija Jurišić sa Šolte u Zadru nazvala ‘pokušajem osvješćivanja svih nas o tome što se događa ne samo sa pomorskim dobrom, plažama i lukama, nego i vodama, kulturnom baštinom, autocestama…’.

Prosvjednicima se priključio i poznati sociolog sa zadarskog Sveučilišta prof. Sven Marcelić koji je kazao kako nam se “događa ono što se događalo američkim Indijancima – sve nas je manje, a otimaju nam zemlju”.

– Jedina inovativnost u nas kojoj smo dosljedni je koruptivnost i zato moramo prekinuti praksu da nam neke čudne županijske komisije dodjeljuju neke male plaže na otoku nekim nepoznatim firmama iz Zagreba – kazao je Marcelić.

Naglasak prosvjeda, koji se dao razumjeti preko pištanja provjedničkih zviždaljki, jeste da se novim Zakonom jedinicama lokalne samouprave daje veće ovlasti pri dodjeli koncesija, odnosno da se ugrade ‘osigurači’ koji će zapriječiti da se javno dobro prodaje.

Na provjedu je sudjelovalo 30-ak prosvjednika i zainteresiranih građana, a sve se odvijalo u opuštenom ambijentu uobičajene turističke vreve na zadarskom glavnom trgu.

Turistima nije, doduše, bilo jasno zašto su djevojke zviždale i što su govorile, kao uostalom i mnogim Zadranima pa i otočanima, pa su, uz svu buku mirno nastavili s razgledavanje i fotografiranjem znamenosti Zadra.

Izvor: Zadarski.hr