fbpx

Sudac Kolakušić napao Ustavni sud: “U Hrvatskoj se zakoni pišu za interesne lobije”

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić kritizirao je Ustavni sud tijekom gostovanja na Hrvatskom radiju. Kaže kako se zakoni u Hrvatskoj kroje prema zamislima pojedinih lobija. Dio zakona se, prema njegovim riječima, prezentira javnosti a dio, onaj koji nije povoljan za vladajuće, od javnosti se krije.

Kolakušić je jedan od kandidata za mjesto ustavnog suca i očekuje da će biti “prvi pravi neovisni sudac u toj instituciji”. Za izbor mu, kako sam kaže, treba podrška i pozicije i opozicije.

Podrška građana

U razgovoru je rekao i kako ga ne “gura” nijedna politička opcija, nego ima podršku građana.

Gotovo 12 tisuća ljudi podržalo je kandidaturu Mislava Kolakušića za ustavnog suca. Pokretači inicijative koji žele vidjeti Kolakušića kao suca Ustavnog suda naglašavaju kako imaju moralnu satisfakciju i zadovoljstvo da nas u najvišim državnim institucijama predstavljaju osobe vrijedne poštovanja, a ne, kako kažu, “polukriminalci, plagijatori i politički podobnici”.

Da građani o Kolakušićevoj kandidaturi misle dobro, vidjeli smo i u anketi u kojoj je čak 92 posto čitatelja Indexa odlučilo da Kolakušića želi vidjeti na mjestu ustavnog suca. Anketu je ispunilo više od 7.300 osoba.

“Želim da Ustavni sud napokon preuzme svoju funkciju da odlučuje o ustavnosti zakona koji su doneseni”, kaže Kolakušić.

Efikasnost Ustavnog suda
Kolakušić misli kako Ustavni sud nije efikasan. Na pojedine odgovore od ovog suda čeka se i deset godina, a “na jedno pitanje smo čekali i više od 20 godina”, kazao je on. Dodao je i da će se zalagati za to da Ustavni sud donosi odluke brže.

“Najvažnije je zakone izvesti na svjetlo dana. Onda zastupnici više neće biti kao ovce da će samo podizati ruke”, rekao je.

Kolakušić se često nalazi na meti kritika koje kažu da se u svašta miješa.

“Kada javno istupa sudac mora štiti dignitet suda, što smatram da radim”, kazao je on i dodao da je najlakše šutjeti i biti izabran zbog imena na cedulji.
O Konzumu

O njegovom izuzeću u slučaju Konzuma kaže kako ne postoji način da se sudac izuzme zbog utjecaja koji ima na samog sebe te da je bila riječ o političkoj odluci. Lex Agrokor nazvao je bombom koja je eksplodirala, a smatra i da Hrvatskoj zbog donošenja tog zakona prijete tužbe pred međunarodnim sudovima.

Ovršni zakon

Komentirao je i Ovršni zakon za koji smatra da ga treba ukinuti.

“Promjene Ovršnog zakona koje se planiraju neće promijeniti ništa jer neće smanjiti broj blokiranih”, rekao je objašnjavajući da je nakaradna situacija u kojoj se veliki broj građana nalazi zbog troškova ovrhe. Sto tisuća građana ima dugova do deset tisuća kuna, od kojih je najveći dio iznosa trošak odvjetnika, pristojbi i postupka, za što Kolakušić kaže da se “protivi zdravom razumu”. Dodao je i kako su u proces ovrhe nepotrebno uvedeni javni bilježnici i FINA.

Izvor: Index.hr