round image on layout top

UBER VOZAČ U Zadru su vožnje postale opasne za život!

28. lipnja 2017. by urednik divider image

Kako bi ih otjerali s ceste, brutalni lokalni prijevoznici, kako kažu Uberovci, glume ili prate njihove mušterije, a onda ih fizički napadnu ili im prijete smrću, doznaje portal Zadarski.hr

– Jedan ga je udario s leđa, a kada se okrenuo dočekao ga je drugi udarcem u glavu. Namamili su ga u klopku. Pretvarali su se da su mušterije i pozvali ga na Autobusni kolodvor gdje im je bilo stajalište. Kada je izašao iz automobila – prebili su ga. Meni su prijetili da će mi prerezati grkljan, ali sam srećom uspio pobjeći. Nisam to prijavio policiji jer ne želim imati posla s takvim ljudima – ispričao je jedan od vozača zadarskog Ubera (podaci poznati redakciji) nakon što se zadnjih dana našao na meti konkurencije koja ne bira sredstva u preuzimanju taksi tržišta u Zadru.

Kako bi ih otjerali s ceste, brutalni lokalni prijevoznici, kako kažu Uberovci, glume ili prate njihove mušterije, a onda ih fizički napadnu ili im prijete smrću. Iako se u Zadru konstatno vozi po rubu zakona – bez dozvola i prijave radnika koji rade i po dvanaest sati dnevno, situacija se dodatno zaoštrila dolaskom turista i vozača na “mobilnu aplikaciju”.Na lokalnom tržištu pridružili su se zadarskim taksistima kojima je ove godine grad izdao 115 dozvola s 53 stajališta.
-Sinoć su prebili još jednog vozača. Po već uobičajenoj špranci tražili su vožnju, a onda istukli vozača – posvjedočio je Uberovac nakon što su u Zadru njihove vožnje postale opasne za život. Veći broj ih, kaže, zbog toga odustaje od posla.
-Ne isplati se za sitne novce gubiti glavu. To su malo jače prijetnje. Ne treba se s tim petljati – zaključio je Zadranin koji još razmišlja o tome hoće li zadržati posao u Uberu. Policija o svemu tome ništa ne zna jer se vozači novog taksi prijevoza boje prijaviti incidente u strahu za vlastiti život.

Glavni sindikalni povjerenik Samostalne taxi službe za Zadarsku županiju Predrag Šimunov kaže kako nema saznanja o napadima na vozače Ubera, ali smatra da su incidenti samo rezultat sveopćeg kaosa koji se donekle kontrolira do turističke sezone.
– Sve je to rezultat nerada inspektorata rada i Porezne uprave. Da oni rade svoj posao kako treba ne bi bilo ilegalnih taksi prijevoznika na cestama. Mi sada plaćamo osam tisuća kuna za dozvole, a Uber vozi nelegalno što je potvrdio i ministar Plenković. Unatoč tome sada traže još tisuću vozača i dalje voze – kaže Šimunov dodajući kako u Zadru trenutačno samo njih osam radi po zakonu, dok velike taksi-grupacije nanose štetu državnom proračunu zapošljavajući brojne vozače na crno i pretvarajući ih u robovsku radnu snagu.

– Treba se konačno uvesti red na tržištu- poručuje Šimunov.
Zbog kršenja zakona i propisa Hrvatska obrtnička komora podnijela je u veljači tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu ispred obrtnika taksi prijevoznika koji su njezini članovi, a protiv Uber Croatia zbog poticanja na nelegalni prijevoz putnika. Kako navode, Uber Croatia oglašava nelegalni prijevoz putnika osobnim automobilom, što je u stvari autotaksi prijevoz ali bez licence i dozvole, čime potiče nelojalnu konkurenciju. Upozoravaju kako Uber od dolaska na hrvatsko tržište krši niz zakona i zakonskih propisa, ignorira i financijske obveze koje bi kao pružatelj taksi usluga morao platiti, a tek je nedavno fiskalizirao svoje poslovanje. Na taj način, kako navode, Uber svoje načelno jeftinije usluge temelji na neplaćanju davanja državi koje su obrtnici i trgovačka društva dužni plaćati.

Izvor: Zadarski.hr



MARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr