round image on layout top

Neka park Sfinga zablista i oživi

1. srpnja 2017. by urednik divider image

U 8 sati počela je akcija uređenja parka a osmislili su je mladi grada Zadra u sklopu međunarodnog obrazovnog projekta Art of Democracy. Uvidjeli su da je prostor parka Sfinga već godinama sadržajno zapušten pa se nadaju odazivu građana.

Ivana Kragić iz udruge Mala filozofija, jedna od organizatora najavljuje kako će sudionici akcije već od 8 sati početi raditi, a nešto kasnije putem radionica će se moći i zabaviti: Imat ćemo nekoliko interaktivnih kutaka, učenice su osmislile od dječjeg kutka do društvenih igara, imat ćemo i knjižnicu na otvorenom po principu uzmi i ostavi, osmislili smo i niz zagonetki koje će biti postavljene po parku…

A odakle Sfinga u parku u uvali Maestral ? Poznati Zadranin Giovanni Smirić 1901.počeo je u prekrasnom parku graditi ljetnikovac. Tu je samo nekoliko ljeta uživao sa svojom obitelji, no ubrzo mu umire supruga. Njoj u spomen, dao je izgraditi sfingu. Palača odnosno vila Attilija, sfinga i park dio su romantičarskog i klasicističkog oduševljavanja egzotičnim. Cijeli je kompleks s vremenom zanemaren i nije prepoznat kao vrijedan dio kulturne baštine, a najveća je ovakva Sfinga u Europi.

Današnja građanska akcija za cilj ima poticanje na volonterski rad i uključivanje većeg broja građana u korištenju i očuvanju javnog prostora.

ZDdanas/Radio ZadarMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr