fbpx

Poliklinika opet nije gotova!

Iako se prije samo dva tjedna činilo da će se svi radovi na Poliklinici na Relji, najvećem projektu zadarskog zdravstva, konačno finalizirati do 3. srpnja, krajnjeg roka završetka koji je predviđen ugovorom, doznajemo da se to ipak nije dogodilo!

Unatoč obećanjima glavnog izvođača, tvrtke “Inero” iz Solina, koji su vodeće ljude zadarske bolnice prije desetak dana uvjeravali da su radovi završeni i da još ostaje samo finalno “šminkanje” i čišćenje, u ponedjeljak, na dan kada su radovi trebali biti završeni, ispostavilo se da to baš i nije točno. U čemu je problem ne znaju ni u bolnici, jer se izvođači još nisu izjasnili.

– Ne znam što više reći, moramo vidjeti što ćemo dalje i kako se bolnica u ovoj situaciji može zaštititi jer ova priča s Poliklinikom već predugo traje. Činjenica je da su nas izvođači na gradilištu uvjeravali kako je sve gotovo, a danas vidimo da baš i nije. Bolnica je ovdje u teškoj situaciji, ni na što ne možemo utjecati jer nismo ni investitor ni izvođač, angažirali smo čak i dvostruki nadzor kako nam se ne bi ponovila ranija situacija, ali opet isto. Zaista ne znam što više reći, očekujem da se što hitnije održi sastanak na kojemu će biti investitor i predstavnik Ministarstva zdravstva da vidimo što će bolnica poduzeti – kazao nam je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Još tri godine kašnjenja

Tvrtka “Inero” je posao na dovršetku Poliklinike, nakon čak tri godine zastoja, započela u prosincu prošle godine, i to nakon što je konačno bio potpisan sporazum o prijenosu ovlasti s Ministarstva zdravlja na Opću bolnicu Zadar. Ministarstvo je osiguralo osam milijuna kuna potrebnih za dovršenje objekta, a za izvođača je izabrana tvrtka “Inero” d.o.o. u vlasništvu poduzetnika Ilije Naletilića. Prema tada preuzetim ugovornim obvezama izvođač je bio dužan u roku 150 radnih dana završiti s radovima i sanacijom brojnih oštećenja koja su na zgradi nastala unazad tri godine. Naime, bivši izvođači radova, tvrtke “Alkom” i “Cetina” iza sebe su na gradilištu ostavile nekvalitetno izvedenu zgradu, puno “fuša” i problema, a zbog pretrpljene štete i probijanja svih rokova bolnica je prema njima krenula u naplatu bankovnih garancija. Kako će to završiti u ovom slučaju i hoće li bolnica ponovno posegnuti za aktivacijom jamstava prema izvođačima znat će se za nekoliko dana, no, činjenica je da cijela priča o izgradnji tog velebnog i modernog zdravstvenog centra zaista traje predugo.

Prvi sporazum o financiranju radova sklopljen je još u mandatu Darka Milinovića, prije točno deset godina, s tim da su radovi trebali biti gotovi do 2009. Danas je srpanj 2017., rokovi ponovno nisu ispoštovani. A na izgradnju Poliklinike do sada je potrošeno već 220 milijuna kuna.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas