round image on layout top

Školski vrt OŠ Šime Budinića

7. srpnja 2017. by urednik divider image

U HRT-ovom projektu Naljepši školski vrtovi u Hrvatskoj ove godine sudjeluje i zadarska Osnovna škola Šime Budinića. U utrci za naj vrt je 100 vrtova vrtića, osnovnih i srednjih škola. Svrha je akcije naučiti djecu da vole i cijene prirodu te da prepoznaju ljepotu podneblja u kojem žive.

Za budućnost vrta zadarske Osnovne škole Šime Budunića straha nema. O njemu brigu vode svi. Mali vrtlari, tek stasali prvašići, ozbiljni su baš kao pravi vrtlarski stručnjaci.

Mali vrtlari su važni jer neke biljke mogu uginuti ako im trava dođe ispod korijena. Mi poljevamo biljke da priroda izgleda lijepa i da je ugodnija i da imamo kisika puno. – objašnjava nam Tonči.

Rukavice, poljevače, male motike. U vrt se ne može bez alata. Mali vrtlari pomažu prirodi i cvijeću. Pomoć je potrebna, posebno ljeti kad su temperature visoke. Svi znaju da biljke treba redovito zalijevati. Jer bez vode nema života u prirodi, koji ovi mališani znaju cijeniti.

U skupini malih vrtlara trenutačno je 15-ak djece.

To djecu jako zanima, trebate ih vidjeti kad rade to je posebna radost i s kojom ozbiljnosšću onni pristupaju tom poslu – nevjerojatno. – kaže učiteljica i voditeljica Malih vrtlara Dolores Nanić.

Korisno je to i zanimljivo provedeno vrijeme. Rezultat je vrt s više od 200 različitih biljaka, uglavnom karakterističnih za Dalmaciju.

Od autohtonih biljaka možemo izdvojiti masline. Preko 38 stabala maslina iza škole i što je najbitnije djeca intenzivno sudjeluju i prilikom prerade maslina idu u radionice, uljare gdje uče o preradi maslina, vrijednosti maslinovog ulja. – kaže Mihovila Nakić, profesorica biologije i prirode.

Začinsko i ukrasno bilje, čak sedam stabala murve… raskoš je vrta u središtu grada. Posla dovoljno za sve.

Inače, škola je uključena u četiri međunarodna ekološka projekta.

Glavna tematika svih projekta je da osvijesti učenika koliko je danas čovjek izložen svim negativnostima moderne tehnologije, kliko to utječe na kvalitetu življenja. – ističe ravnatelj škole Ivan Čular.

U vrtu škole Šime Budinića diše se punim plućima. Na ponos svih koji se za njega brinu.

HRT/ZDanas

 NIKOLA ŠIMIĆ TONIN...

Književnik Nikola Šimić Tonin poslao je pripopćenje za medije koje...

read more

MUTNE IGRE Po projektu...

Prije nekoliko mjeseci na zemljištu između Supernove i “Braline...

read more

SUDAC KOLAKUŠIĆ Ovo je...

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za N1 je komentirao svoj mogući...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr