fbpx

Turska policija uhitila 61 prosvjednika u Ankari

TURSKA policija je jučer u Ankari uhitila 61 sudionika skupa potpore dvoma prosvjetnim djelatnicima pritvorenima prije dva mjeseca zbog toga što su štrajkali glađu, objavila je mreža CNN – Turska.

Policija je sprejem i vodenim topovima rastjerivala prosvjednike okupljene na trgu Kizilay u središtu Ankare. Odvukla je i privela neke prosvjednike, a drugi su se odmah vratili pokušavajući nastaviti skup.

Profesorica i učitelj štrajkali glađu

Profesorica književnosti Nuriye Gulmen (35) i učitelj u osnovnoj školi Semih Ozakca (28) počeli su štrajk glađu pošto su izgubili posao na temelju vladine odluke u okviru čistke u javnom sektoru koju vlast provodi nakon neuspjelog vojnog puča u srpnju prošle godine.

Sud je naredio njihovo pritvaranje u očekivanju postupka, nakon odluke da iza njihova štrajka glađu stoji zabranjena lijeva organizacija poznata kao DHKP-C.

Gulmen i Ozakca kažu da štrajkom glađu žele skrenuti pozornost na oko 150.000 državnih službenika – akademika, javnih službenika, sudaca i vojnika – koji su otpušteni ili privremeno udaljeni s posla nakon neuspjelog puča.

Organizacije za ljudska prava i Europska unija upozoravaju da predsjednik Tayyip Erdogan želi oštrim mjerama ušutkati oporbu u Turskoj, što on i njegova vlada niječu.

Index.hr/ZDanas