round image on layout top

Libri u korti: Veronika Santo

21. kolovoza 2017. by urednik divider image

24.8.2017. u 20:30 u dvorištu hotela Almayer, Blagoje Bersa 2 (iza Gospe od Zdravlja na Poluotoku) u Zadru gostuje rimsko-zadarska spisateljica Veronika Santo.
Santo će u Zadru predstaviti svoj roman „Granice na vjetru“, za koji je dobila nagradu SFera za najbolji SF&F roman 2016-te godine.

Granice na vjetru roman je o Matiji Balasu, taltošu, magičnom biću u vremenu koje ne priznaje magiju. U pretposljednjoj godini Drugog svjetskog rata u zabačenom vojvođanskom selu rodio se u mađarskoj obitelji dječak u košuljici i sa svim zubima. Tako počinje avantura mladog šamana koji poznaje trave, može putovati u druge svjetove, posjećuje staro Panonsko more, ali ne uspjeva postati dio nove države. Propada kao vojnik i kako student i shvaća da ne mora postati ništa drugo nego se samo vratiti onome što već jest.
Davor Šišović napisao je o romanu: „Elementi socijalističkog bildungsromana ovdje su također osnaženi osobnošću glavnog junaka i njegovom opiranju generacijskim stereotipima, a socijalno-političko-povijesna komponenta, najmanje nametljiva od svih jer je često postavljena tek kao dio scenografije i kao okvir za središnje događaje, izvor je jakih emocionalnih strujanja u romanu. Granice iz naslova višestruki su simbol, i ne protežu se samo po zemlji.“

Veronika Santo na književnoj sceni je prisutna još od osamdesetih godina i legendarnog časopisa Sirius. Dvostruka je dobitnica nagrade SFera, za priču i roman, te je uvrštena u antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele „Ad Astra“.
Objavila je zbirke priča „Vrt pramčanih figura“ 2008. i “Bijeli vlak na nebu moga grada“ 2014. Knjige priča objavila je i na talijanskom i engleskom jeziku. “Granice na vjetru” je njen prvi objavljeni roman.
Živi u Rimu.

Libri u korti svježi je književni program u organizaciji udruge ZaPis i hotela Almayer s ciljem stvaranja novog mjesta za uživanje i promišljanje književnosti i umjetnosti u idiličnom ambijentu mediteranskog vrta u samom starom centru grada.

ZDanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr