round image on layout top

SBERBANK ZATRAŽIO ISTRAGU Rusi podigli kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića

2. kolovoza 2017. by urednik divider image

Ruski Sberbank podnio je kaznenu prijavu protiv još uvijek aktualnog većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Još krajem svibnja prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletajev rekao je kako razmišljaju o tužbi protiv obitelji Todorić jer su im kao kreditorima prikrivali prave podatke o stanju Agrokorovih financija.

U osnovi je tužbe Sberbanka zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku ove godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati financijskoj, ali i općoj javnosti. Taj kredit Rusi su odobrili, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbanka za Hrvatsku Mario Henjak, “u funkciji stabilizacije situacije”, a od 100 milijuna tri četvrtine otišle su na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porezne obveze te 4 milijuna za plaće zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Ivica Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih odnosno nerealnih bilanci, piše Jutarnji list.

U Sberbanku su vrlo nezadovoljni jer tih “stabilizacijskih” 100 milijuna eura nije dobilo tzv. status senioriteta tj. prvenstva u naplati. To pitanje je, može se reći, ključna točka prijepora između Vlade RH i izvanrednog povjerenika za Agrokor na jednoj te Sberbanka na drugoj strani.

U Sberbanku su odbili komentirati informaciju o kaznenoj prijavi.

U utorak je vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak pozvao dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna, isporuku robe, odnosno pružanja usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura. Zainteresirani dobavljači prema Agrokoru ili povezanom društvu moraju imati nepodmirenu tražbinu koja je ujedno i prijavljena.

Na to je reagirala Hrvatska udruga poljoprivrednika koja tvrdi kako povjerenik Ramljak svojim pozivom dobavljačima postupa protuzakonito. Istaknuli su kako je Ramljakov poziv suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja i Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.

ZDdanas/Dnevnik.hrNIKOLA ŠIMIĆ TONIN...

Književnik Nikola Šimić Tonin poslao je pripopćenje za medije koje...

read more

MUTNE IGRE Po projektu...

Prije nekoliko mjeseci na zemljištu između Supernove i “Braline...

read more

SUDAC KOLAKUŠIĆ Ovo je...

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za N1 je komentirao svoj mogući...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr