round image on layout top

Za HGSS sezona spašavanja tek počinje

30. kolovoza 2017. by urednik divider image

Dok se čekaju moguće izmjene zakona i novo ustrojstvo prema kojemu bi Hrvatska gorska služba spašavanja mogla naplaćivati usluge helikopterskih spašavanja – na sastanku u Ministarstvu financija dogovoreno je da će se do kraja godine naći prijeko potreban novac za obnavljanje dotrajale opreme.

Najavljena su i veća izdvajanja od igara na sreću u 2018. godini. Time je zadovoljan Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, službe koja je uz vatrogasce i pilote protupožarne eskadrile ljeti zasigurno jedna od najopterećenijih službi. A kako je protekao dosadašnji dio turističke sezone kada je riječ o spašavanjima na zadarskom području? Statistički gledano pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja sezona tek počinje. Naime kad padne žega slijedi ono što ih najviše zabrinjava – akcije po stijenama – kaže pročelnik zadarske stanice Maksimilijan Babić: Akcije koje se događaju na penjalištima na visokim stijenama, a sada je to baš sezona, kad padnu vrućine, kad se ljudi odluče u te duge smjerove… A što se pak tiče same sezone za razdoblje srpanj-kolovoz: Tu su više akcije i intervencije zbog dehidracije, iscrpljenosti, sama nepripremljenost planinara, hodača, turista, koji se odvaže kretati po Velebitu i ostalim našim bespućima. I to nerijetko potpuno nepripremljeni pa umjesto uživanja u prirodi završe u našim informativnim emisijama: Isto se tako susrećemo mi i naši kolege s turistima koji kreću u japankama, nedavno smo imali situaciju pod Velebitom za vrijeme jake bure kad je bura otpuhala dvoje stranih državljana na malome gumenome plovilu.

A vlastito plovilo adekvatno za njihove potrebe itekako bi dobrodošlo HGSS-ovcima za akcije na otocima kakvih je nažalost bilo i ove godine na zadarskim otocima primjerice Dugom otoku i Sestrunju – navodi Babić: Sam postupak organiziranja prijevoza pripadnika HGSS-a na otoke traje nekih do pol sata ili 40 minuta ovisno o raspoloživosti plovila Pomorske policije odnosno Lučke kapetanije zadarske. I ta će tema zasigurno naći mjesta u budućoj organizaciji naše službe spašavanja.

Izvor: HRTMARKO PUPIĆ-BAKRAČ:...

Županijski vijećnik AM, Marko Pupić Bakrač, oglasio se javnim zahtjevom za...

read more

Sutra počinje...

Sutra počinje bogat program obilježavanje jubilarne 25. obljetnice Akcije...

read more

MARKO PUPIĆ BAKRAČ...

Povodom odluke članstva HDZ-a da iz stranke izbaci nasilinka Alojza...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr