fbpx

FALKENSTEINER BORIK Većinski vlasnik sa Zdenkom Zrilićem u upravi tvrtke, nudi 4 kune po dionici bivšim radnicima koji zbog svega najavljuju prosvjed!

Mali dioničari Falkensteiner Borika pripremaju prosvjed protiv uprave tvrtke u čijem nadzornom odboru sjedi Zdenko Zrilić. Svaku dionicu mali dioničari su otplaćivali po 100 njemačkih maraka, a sada ih austrijski većinski vlasnici sa Zdenkom Zrilićem u nadzornom odboru, istiskuju te im nude otkup istih dionica za samo 4 kune po dionici! Mali dioničari navode da je realna vrijednost 250 kuna po dionici što je čak 60 puta više od ponude većinskog vlasnika.

Slavica Antonina mala je dioničarka Falkensteiner Borik hotelske tvrtke u kojoj je radila dugi niz godina, a dionice je kupovala još davne 1973. godine kada ih je plaćala izdvajanjem iz plaće tadašnjih stotinu njemačkih maraka po dionici. Danas, njoj i preostalih 50-ak preostalih malih dioničara koji imaju 5 posto dionica Borika, većinski vlasnik FTMG Development GmbH iz Beča, nudi otkup dionica po cijeno od samo 4 kune po dionici. Mali dioničari na to ne žele pristati te su na Trgovačkom sudu pokrenuli spor, a organiziraju i prosvjed 21. rujna na kojem će upozoriti javnost na događaje unutar Falkensteiner Borik tvrtke.

U nazdornom odboru Falkensteiner Borika, koji je u vlasništvu tvrtke FTMG Development GmbH iz Beča, danas sjede Otmar Michaeler kao predsjednik nazornog odbora, Zdenko Zrilić kao zamjenik predsjednika nadzornog odbora te Claudia Anna Beermann kao član nadzornog odbora.

Mali dioničari su uglavnom danas umirovljenici. Dionice su kupovali uglavnom u periodu privatizacije po 350 do 400 kuna po dionici. Tvrde da su im zatim smanjili plaću za 60 posto jer su tada u hotelima bili prognanici i vojska te hoteli nisu poslovali pa je većina radnika odustala od daljnjeg otkupa dionica.

Mali dioničari tvrde da uprava Falkensteiner Borik želi istisnuti male dioničare na što zakonski imaju pravo ali oni ne prihvaćaju isplatu od 4 kune po dionici. Pod zastupstvom odvjetnika Jurice Kvartuča, 58 malih dioničara podnijelo je tužbu u kojoj traži da se cijena dionice korektno procijeni.

Razlog za tužbu je nelogičnost da društvo koje dobro posluje i čiji su hoteli stalno popunjeni turistima – ima vrijednost dionice od svega 4 kune. Svi bi, kaže, kupili dionice Borika po 4 kune, a realna vrijednost bila bi oko 250 kuna.

ZDdanas