fbpx

KALMETA I SANADER ZAKAČILI SE NA SUDU Šef je bio ljut što javne firme zapošljavaju ljude koji nisu HDZ-ovci

Božidar Kalmeta i Damir Polančec, nekadašnji članovi Vlade Ive Sanadera i članovi predsjedništva HDZ-a, pojavili su se kao svjedoci na nastavku suđenja bivšem premijeru i suoptuženima u 70 milijuna kuna teškoj aferi Fimi media. Riječ je o optužbama za izvlačenje novca iz javnih tvrtki za crne fondove HDZ-a iz kojih se financirala predizborna kampanja.

Kalmeta tvrdi kako materijalno-financijsko poslovanje niie bilo u fokusu predsjedništva već tajništva. Naime, u to je vrijeme donijet zakon o financiranju političkih stranaka koje je trebalo biti mnogo transparentnije. Predsjedništvo prema njegovim riječima nije raspravljalo ni o financiranju izborne kampanje.

Kalmeta tvrdi i da predsjedništvo HDZ-a nije raspravljalo o kupnji udjela u Hrvatskom listu, o kupnji BMW-a, financiranju Osječke TV, financiranju HDZ-a u BiH.

Kalmeta se ne sjeća rasprava o donacijama stranci
Kalmeta se ne sjeća da je predsjedništvo raspravljalo o donacijama stranci, dok je u prvom iskazu 2013. godine izjavio kako smatra da predsjedništvo nije obavilo svoj zadatak što se tiče materijalno-financijskog poslovanja. Danas je dodao kako nikad nitko na predsjedništvu nije postavio bilo kakvo pitanje glede financija. Operativno je za donacije bio zadužen glavni tajnik. U ono vrijeme to je bio Ivan Jarnjak.
Odgovarajući na pitanja o sad već famoznom sastanku u restoranu Baltazar na kojem je prema drugim svjedocima Barišić predstavio Nevenku Jurak i njezinu firmu Fimi media i preporučio je za suradnju čelnicima javnih tvrtki, Kalmeta je kazao da je ručak imao sasvim drugi cilj. Tvrdi da su Josip Sapunar i Milivoj Mikulić pozvali Barišića na ručak jer su načuli da će biti smijenjeni, a smatrali su da ih Barišić od toga može spasiti.
“Na tom ručku nije bilo riječi o Fimi mediji”, rezolutan je bio Kalmeta prema čijim riječima je HDZ u ono vrijeme imao dovoljno sredstava za poslovanje. Time je želio negirati tvrdnju optužbe o sumnjivim donacijama za crne fondove stranke.

Postojala je fama da Barišić može sve jer je blizak Sanaderu
“Ne znam zašto je Barišića pratio takav glas, jednostavno je postojala fama da sve može jer je blizak Sanaderu”, odgovorio je Kalmeta na pitanje zamjenice ravnateljice USKOK-a.
“Pa kako svjedok to može znati”, ubacio se Sanader.

“Hoćete li nam vi odgovoriti umjesto svjedoka”, uzvratila mu je zamjenica ravnateljice USKOK-a.
Na pitanje tko je u ono vrijeme bio alfa i omega financija, Kalmeta je odgovorio: “Ne znam”.

Sastanak u Vladi
Kalmeta se prisjetio i jednog sastanka u Vladi na kojem su bili predstavnici Hrvatske pošte, i Sanaderove ljutnje jer su se zapošljavali kojekakvi kadrovi, a ne članovi HDZ-a.
“Bilo je takvih sastanaka i s članovima uprave Gredelja. Znate, predsjednici uprava bili su skloni voditi svoju politiku. Stranka bi ga postavila, a oni bi kadrovirali po svojoj volji. No, stranački život je drugačiji”, objasnio je Kalmeta dodajući kako je njega na te sastanke zvala tajnica premijera.

Izvor: Net.hr