round image on layout top

PROSVJED MALIH DIONIČARA BORIKA Radili smo pod granatama za vojsku i prognanike, a sada nam vlasnici Falkensteinera nude 4 kune za dionice koje smo otplaćivali po 100 maraka!

22. rujna 2017. by urednik divider image

Mali dioničari hotelske tvrtke Falkensteiner Borik, održali su u četvtak prosvjed ispred sjedišta tvrtke, nezadovoljni ponudom otkupa njihovih dionica koje bi sada, kažu, morali prodati u bescijenje, iako su ih godinama otkupljivali po višestruko većim cijenama. Podsjetimo, preostalim 50-tak malih dioničara koji imaju 5 posto dionica Borika, većinski vlasnik FTMG Development Gmbh iz Beča u Austriji nudi otkup po cijeni od 4 kune za svaku dionicu. Mali dioničari, bivši radnici, na to ne žele pristati, pa su pokrenuli spor na Trgovačkom sudu, a organizirali su i mirni prosvjed s kojega su upozoriti javnost da su – oštećeni, piše portal Zadarski.hr

– Uplatila sam 84 dionice koje smo mjesečno plaćali dva puta po 180 kuna, a te dionice su vrijedile 100 njemačkih maraka svaka, dok je moja plaća bila tisuću kuna, od čega pola u bonovima. Ogorčena sam i ljuta na sebe i ostale koji su nagovarali radnike da kupe dionice, da će to biti vrijednost koju ćemo ostaviti svojoj djeci i unucima, jer je Borik bio tada ime koje je bilo ponos u Hrvatskoj i prepoznat u Europi i svijetu, po svojim kuharima, barmenima, konobarima i radnicima. Plaće su nam bile male, jer se uvijek odvajalo za gradnju hotela, ali mi smo se nadali boljoj budućnosti. A sada su u novoj upravi, bez našeg prisustva, održali sastanak, izvlastili male dioničare i uplatili nekima 4 kune po dionici, što je više nego sramotno – kazala je u ime svojih kolega i malih dioničara bivša zaposlenica Borika d.d. Tanja Rodin, koja je bila zaposlena na obračunu plaća Borik d.d. od 1977. do 1995. godine.

– Prodali ste i marinu Borik i od toga nismo dobili ništa. Prošlog rata, od 90 do 95. naši su radnici imali radnu obvezu dolaziti na posao svaki dan, pod granatama, bez obzira odakle su putovali, jer su u našim hotelima bili umjesto gostiju vojnici, policija i prognanici. Svih njih je trebalo nahraniti i do 12 tisuća obroka dnevno i s malim brojem radnika radilo se danonoćno u uredima i po potrebi u kuhinjama, praonici, sobama… Nije bilo teško, sve za naš Borik. Ovu sramotnu vrijednost koju su nam ponudili da bi nas izvlastili i oduzeli nam bez dogovora sve, neće ovaj put proći nekažnjeno. Mi radnici smo na putu pravde, a narod kaže “oteto-prokleto”. Pa neka mirno spavaju ako misle da su pravedni. Mi znamo da nema srca i duše u biznisu, ali ovakva otimačina i besramnost nisu odavno viđeni u Europi. Vi ste obnovili hotele i za to smo imali razumijevanja da nema dividende, ali vratite nam barem dio našeg uloga – poručila je Tanja.

Nakon što su smanjene plaće na 60 posto jer su u hotelima bili prognanici i vojska, a hoteli nisu poslovali, dosta je malih dioničara odustalo od daljnjeg otkupa, pa uglavnom imaju po 80 do 120 dionica. No i ono što imaju svedeno je u – bescijenje.

– Neki su svoje i prodali prije po višim cijenama, a oni sada nas preostale male dioničare žele istisnuti na što imaju pravo kao većinski dioničari, ali nude svega 4 kune po dionici što mi ne prihvaćamo. Nas 58 podnijeli smo preko odvjetnika Jurice Kvartuča tužbu i želimo da se vrijednost dionica korektno procijeni. Mirnim prosvjedom želimo upozoriti da se ne slažemo s tim što su oni nama ponudili – kaže bivša radnica Slavica Antonina.

Izvor: Zadarski.hr

FALKENSTEINER BORIK Većinski vlasnik sa Zdenkom Zrilićem u upravi tvrtke, nudi 4 kune po dionici bivšim radnicima koji zbog svega najavljuju prosvjed!

 NIKOLA ŠIMIĆ TONIN...

Književnik Nikola Šimić Tonin poslao je pripopćenje za medije koje...

read more

MUTNE IGRE Po projektu...

Prije nekoliko mjeseci na zemljištu između Supernove i “Braline...

read more

SUDAC KOLAKUŠIĆ Ovo je...

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za N1 je komentirao svoj mogući...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr