fbpx

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ Za 21 dnevnicu radnik u RH dobije prosječno 5.685 kuna, a Lončar bi trebao dobiti 336.999 kuna netto!?

Povodom iduće Županijske skupštine oglasio se priopćenjem vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije Marko Pupić-Bakrač. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


Biti vijećnik, predstavnik naroda je čast i obveza. Ne možemo pojmiti da bi se netko kandidirao, stao na listu zbog vijećničkih naknada. Od početka našeg političkog djelovanja mi se zalažemo njihovo ukidanje ili rapidno smanjivanje na simboličnu razinu. Bilokakvo povećanje je apsolutno neprihvatljivo.

Koliko je nebulozan prijedlog o povećanje naknada vijećnicima u Županijskoj skupštini najbolje pokazuje jednostavna matematika. Uzeti ću za primjer predsjednika skupštine Željka Lončara a na isti način može se napraviti matematički izračun za potpresijednike skupštine i ostale vijećnike.
Predsjedniku skupštine Željku Lončaru naknada bi se trebala povećati za dva i pol puta sa 1600 kuna na 4000 kuna. U prošlom mandatu održane su 23 sjednice skupštine u 48 mjeseci. Prođe više od 2 mjeseca za održavanje jedne skupštine. Što znači da bi predsjednik vijeća Željko Lončar dobivao 8 000 kuna po sjednici vijeća. Sjednica traje otprilike 4 sata pa proizlazi da bi poludnevnica Željka Lončara bila 8 000 kuna a dnevnica 16 000 kuna.
Prosječna plaća u RH za 2016 godinu iznosila je 5685 kuna. Za dobiti plaću od 5685 kuna radnik u mjesecu mora odraditi 21 radni dan, odnosno 21 dnevnicu. Za 21 dnevnicu zaposlenik u RH dobije prosječno 5685 kuna a Željko Lončar za 21 dnevnicu uprihodio bi 336 000 kuna neto !?

Njihovi „razlozi“ za povećanje vijećničkih naknade su :
-naknade su male
-nisu se mijenjale godinama
-imaju troškove dolaska na sjednicu… itd

Tko je tu lud!? Da li su Longin i HDZ u predizbornoj kampanji obećali da prvo što će napraviti kada dođu na vlast biti povećanje vijećničkih naknada? Gdje su nestala obećanja o povećanju porodiljnih naknada, povećanju stipendija učenicima i studentima, sufinanciranju prijevoza učenicima, besplatni udžbenici, smanjenje cijena vrtića, pomoć starijima i nemoćnima… Kako to da za takve stvari nema novca a za povećanje vijećničkih naknada ima?

Sam Božidar Longin je prilikom preuzimanja dužnosti župana izjavio da kreće ostvarivati svoj predizborni program koji se temelji se na gospodarskim, infrastrukturnim i socijalnim temama. U što od toga spada povećanje naknada vijećnicima? Možda u socijalu?
Radi se o prevari birača na najprizemniji način, enormnoj bahatosti i teškom bezobrazluku na koji će biti odgovoreno na adekvatan, jedini mogući način. Radikalnim mjerama.

Za ono što će se sutra poduzeti u Županijskoj skupštini siguran sam da imamo 100% tnu potporu birača koji su nam dali glas na izborima, onih koje predstavljamo. S druge strane ne vjerujemo da je itko HDZ u i njihovim partnerima dao svoj glas kako bi sebi povećavali naknade.

Ovim putem, dakle javno upozoravam PU Zadarsku da nemaju nikakve ingerencije nad događanjima u Županijskoj skupštini. Nemaju nas pravo privoditi, satima držati u postaji pa se kasnije pravdati kako smo „pozvani“ na obavijesni razgovor kao što su to učinili nakon što nas je 6 zaštitara razvlačilo u GV bez ikakve pravne osnove. Upozoravam i zaštitarsku službu da su dužni postupati jedino i isključivo po Zakonu o privatnoj zaštiti a ne po eventualnim protuzakonitim naputcima predsjednika skupštine, župana ili bilo koga drugoga.

U našem dosadašnjem političkom djelovanju mi smo bili oni nad kojima se provodila fizička i pravna represija , nikada obrnuto.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač