round image on layout top

Zadar obilježava 26. godišnjicu obrane Grada

6. listopada 2017. by urednik divider image

Na današnji dan 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi te njihov ulazak u Zadar.

Danima je Zadar bez struje i vode bio izložen teškim napadima agresora, koji je koristio topništvo, zrakoplovstvo i ratnu mornaricu kako bi slomio otpor Zadrana. No u tome nije uspio. Četvrtog, petog i šestog listopada Grad Zadar bilježi svoje najteže dane u Domovinskom ratu. Grad je napadan ne samo iz okolnih brda, iz zraka i sa mora, već i iz vojarni u samom gradu.

To su bili teški dani, ali jednako tako i dani ponosa i slave, jer je odlučnost hrvatskih branitelja, zajedništvo branitelja i stanovništva tu silu bivše JNA uspjeli pobijediti unatoč njihovoj premoći u naoružanju. Ta ljubav i to zajedništvo je učinilo to da smo dali sve da na linije obrane Grada Zadra, od Dračevca do Bokanjca, zaustavimo tu silu, jer prisiliti neprijatelja da 6. listopada pristane na pregovore i konačno povlačenje iz Zadra, prisjeća se ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina.

U obrani grada izgubljeni su i mnogi životi. Njihovoj žrtvi Zadrani će odati počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.Središnje obilježavanje, svečana akademija, održat će se na gradskom predjelu Dračevac, gdje su nakon herojske obrane agresori konačno 6. listopada odbijeni. Dio današnjeg programa posvećen je i ratnim izvjestiteljima HRT-a koji su izvještavali s prve crte bojišnice te domaćoj, ali i svjetskoj javnosti pokazali prave razmjere agresije na Hrvatsku.NOVA PJESMA I SPOT JURE...

Mlada generacija regionalnih kantautora nikada nije bila bogatija i zrelija....

read more

AKCIJA AGROKOR Čeka se...

PONEDJELJAK rano ujutro istražitelji su pokucali na vrata Kulmerovih dvora,...

read more

Ante Todorić je došao...

ODVJETNIK Ante Todorića Indexu je javio kako je Ante Todorić došao u...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 Barrus d.o.o. Zadar