fbpx

Zadar obilježava 26. godišnjicu obrane Grada

Na današnji dan 1991. godine junaštvom hrvatskih branitelja spriječen je prodor agresorskih snaga JNA i srpskih paravojnih postrojbi te njihov ulazak u Zadar.

Danima je Zadar bez struje i vode bio izložen teškim napadima agresora, koji je koristio topništvo, zrakoplovstvo i ratnu mornaricu kako bi slomio otpor Zadrana. No u tome nije uspio. Četvrtog, petog i šestog listopada Grad Zadar bilježi svoje najteže dane u Domovinskom ratu. Grad je napadan ne samo iz okolnih brda, iz zraka i sa mora, već i iz vojarni u samom gradu.

To su bili teški dani, ali jednako tako i dani ponosa i slave, jer je odlučnost hrvatskih branitelja, zajedništvo branitelja i stanovništva tu silu bivše JNA uspjeli pobijediti unatoč njihovoj premoći u naoružanju. Ta ljubav i to zajedništvo je učinilo to da smo dali sve da na linije obrane Grada Zadra, od Dračevca do Bokanjca, zaustavimo tu silu, jer prisiliti neprijatelja da 6. listopada pristane na pregovore i konačno povlačenje iz Zadra, prisjeća se ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina.

U obrani grada izgubljeni su i mnogi životi. Njihovoj žrtvi Zadrani će odati počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.Središnje obilježavanje, svečana akademija, održat će se na gradskom predjelu Dračevac, gdje su nakon herojske obrane agresori konačno 6. listopada odbijeni. Dio današnjeg programa posvećen je i ratnim izvjestiteljima HRT-a koji su izvještavali s prve crte bojišnice te domaćoj, ali i svjetskoj javnosti pokazali prave razmjere agresije na Hrvatsku.