fbpx round image on layout top

EUROPSKA FEDERACIJA NOVINARA Prijetnje i napadi na novinare prolaze nekažnjeno

2. studenoga 2017. by urednik divider image

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, 2. studenog, Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je članice da se priključe kampanji #endimpunity čiji je cilj pozvati vlade na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare i javno prikazati slučajeve teških napada na novinare koji su ostali nekažnjeni, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

UNESCO podsjeća da je u zadnjih 11 godina ubijeno 930 novinara diljem svijeta, prosječno jedan u četiri dana. Počinitelji u čak 90 posto slučajeva nisu kažnjeni. Prema statistikama Međunarodne federacije novinara (IFJ), od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao. Ponovo, istrage u 90 posto slučajeva nisu dovršene.

Prema podacima EFJ-a, od 2015. u Europi je zabilježeno 12 teških slučajeva neistraženih ubojstava novinara. Svi slučajevi uvršteni su u bazu napada na novinare Vijeća Europe – Platformu za promociju zaštite i sigurnosti novinara Media Freedom Alerts.

Brojni neriješeni slučajevi

Istrage ubojstava ruskih novinara Anne Politkovskaye, Akhmednabija Akhmednabiyeva, Nikolaja Potapova, Timura Kuasheva i Mikhaila Beketova još nisu dovršene, a počinitelji nisu kažnjeni. Ukrajina bilježi pet takvih slučajeva, a Turska i Azerbajdžan po jedan.

Slučajevi u regiji zapadnog Balkana bilježe se i prate u regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net. Od 2014. do danas u šest zemalja regije (Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) zabilježeno je ukupno 380 prijetnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubojstva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinitelj nije pronađen ni kažnjen.

“Prijetnje, napadi i zlodjela protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, nelagode, cenzure i autocenzure među novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informiranje, a žrtve ostavlja u bespomoćnosti. Ubojstvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno obznanjeni”, poručuju iz EFJ-a.

ZDdanas/Index.hr

 ZBOG NAPADA NA NOVINARA...

Bivši nogometaš NK Zadra Jakov Surać danas je zbog premlaćivanja novinara...

read more

Pupić o imenovanju...

Povodom imenovanja Branka Kutije za v.d. ravnatelja ŽUCa oglasio se...

read more

MARJANA BOTIĆ Zašto...

Povodom događaja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr