fbpx

MARKO PUPIĆ BAKRAČ O LUCI GAŽENICA Sporno nadmetanje o davanju koncesije za pružanje usluge putnicima

Povodom nadmetanja u postupku davanja koncesije za pružanje usluga putnicima u Luci Gaženica, priopćenjem se oglasio Županijski vijećnik Marko Pupić-Bakrač, koji navodi nekoliko spornih točaka. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Na stranicama Lučke uprave Zadar objavljena je dokumentacija za nadmetanje u postupku davanja koncesije za pružanje usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje na području luke otvorene za javni promet osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku – luka Gaženica, Zadar.

U tom dokumentu ima nekoliko vrlo spornih stvari.

– Budućem koncesionaru omogućava se davanje prostora u potkoncesiju.

– U dokumentu se nalazi popis subjekata s kojima bi davatelj koncesije bio u sukobu interesa a to su: Magnolia – Crno , Odvjetnički ured Smiljan Bakočević i Odvjetnički ured Josipa Bakočević, Cros – Rava, Asta Yachting, SAS Vektor, SB Andis. Budući da se na popisu nalazi tvrtka Magnolija u vlasništvu Matije Longina sina Božidara Longina smatram da taj spisak treba proširiti na sve tvrtke u vlasništvu bivšeg savjetnika Hypo banke Zdenka Zrilića, posebno na one sa Liechtensteinskom adresom. Naime Zdenko Zrilić je 15.04.2017 godine u predizbornoj kampanji za lokalne izbore portalu Zadarki.hr izjavio kako podržava kandidata Božidara Longina jer je s njim prijateljski i obiteljski povezan a ja bih dodao i poslovno. Ako to nisu razlozi za izuzeće ne znam što jesu. Zasigurno Magnolija neće seliti proizvodnju sadnica u Gaženicu niti Bakočevići svoje odvjetničke urede ali Zdenko Zrilić, e to je već druga priča…

-U dokumentu se navodi kako se ugovor o koncesiji sklapa na rok od 20 godina. Što znači da bi o eventualnom koncesionaru odluku donijelo Upravno vijeće Lučke uprave Zadar. Za koncesije koje se sklapaju na rok duži od 25 godina odluku o izboru koncesionara donosi Vlada RH.

Smatram da se ugovor o koncesiji treba sklopiti na rok od 30 godina kako bi odluku o koncesionaru donijela Vlada RH iz dva bitna razloga:

1. luka Gaženica je infrastrukturni objekt od osobitog interesa za RH (što se navodi i u samom dokumentu), nije to neka plaža ili parking pa da o tome odlučuje lokalna samouprava, neko tamo Upravno vijeće

2. u pravilu se u našoj lokalnoj zajednici odluke donose na interesno-klijentelističkim osnovama što se u slučaju luke Gaženice ne smije dogoditi ni u kojem slučaju, ni pod koju cijenu.

 

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač