round image on layout top

MARKO PUPIĆ BAKRAČ O LUCI GAŽENICA Sporno nadmetanje o davanju koncesije za pružanje usluge putnicima

21. studenoga 2017. by urednik divider image

Povodom nadmetanja u postupku davanja koncesije za pružanje usluga putnicima u Luci Gaženica, priopćenjem se oglasio Županijski vijećnik Marko Pupić-Bakrač, koji navodi nekoliko spornih točaka. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Na stranicama Lučke uprave Zadar objavljena je dokumentacija za nadmetanje u postupku davanja koncesije za pružanje usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje na području luke otvorene za javni promet osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku – luka Gaženica, Zadar.

U tom dokumentu ima nekoliko vrlo spornih stvari.

– Budućem koncesionaru omogućava se davanje prostora u potkoncesiju.

– U dokumentu se nalazi popis subjekata s kojima bi davatelj koncesije bio u sukobu interesa a to su: Magnolia – Crno , Odvjetnički ured Smiljan Bakočević i Odvjetnički ured Josipa Bakočević, Cros – Rava, Asta Yachting, SAS Vektor, SB Andis. Budući da se na popisu nalazi tvrtka Magnolija u vlasništvu Matije Longina sina Božidara Longina smatram da taj spisak treba proširiti na sve tvrtke u vlasništvu bivšeg savjetnika Hypo banke Zdenka Zrilića, posebno na one sa Liechtensteinskom adresom. Naime Zdenko Zrilić je 15.04.2017 godine u predizbornoj kampanji za lokalne izbore portalu Zadarki.hr izjavio kako podržava kandidata Božidara Longina jer je s njim prijateljski i obiteljski povezan a ja bih dodao i poslovno. Ako to nisu razlozi za izuzeće ne znam što jesu. Zasigurno Magnolija neće seliti proizvodnju sadnica u Gaženicu niti Bakočevići svoje odvjetničke urede ali Zdenko Zrilić, e to je već druga priča…

-U dokumentu se navodi kako se ugovor o koncesiji sklapa na rok od 20 godina. Što znači da bi o eventualnom koncesionaru odluku donijelo Upravno vijeće Lučke uprave Zadar. Za koncesije koje se sklapaju na rok duži od 25 godina odluku o izboru koncesionara donosi Vlada RH.

Smatram da se ugovor o koncesiji treba sklopiti na rok od 30 godina kako bi odluku o koncesionaru donijela Vlada RH iz dva bitna razloga:

1. luka Gaženica je infrastrukturni objekt od osobitog interesa za RH (što se navodi i u samom dokumentu), nije to neka plaža ili parking pa da o tome odlučuje lokalna samouprava, neko tamo Upravno vijeće

2. u pravilu se u našoj lokalnoj zajednici odluke donose na interesno-klijentelističkim osnovama što se u slučaju luke Gaženice ne smije dogoditi ni u kojem slučaju, ni pod koju cijenu.

 

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-BakračMarjana Botić: Cijena...

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila...

read more

Traže se investitori za...

Općina Pašman raspisala je međunarodni natječaju za izbor investitora za...

read more

Ministar Marić u...

Ministar državne imovine Goran Marić danas je boravio u Zadarskoj županiji...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012 - 2017 ZADARdanas.hr