fbpx

PORUKA POVODOM DANA GRADA Marjana Botić: Želimo puno bolji Zadar!

Marjana Botić, u ime Akcije mladih i koalicijskih partnera Mosta, u priopćenju za javnost navodi neke od najvećih problema grada, te nudi svojevrsnu rekapitulaciju stanja u gradu od proljetnih izbora do danas. Donosimo priopćenje u cjelosti!

Nakon prošlotjedne protokolarne sjednice gradskog vijeća, četvrte po redu u ime svojih kolegica i kolega iz Akcije mladih i nezavisnih, te Mosta i svoje upućujemo čestitke dobitnicima nagrada grada Zadra u 2017. godini.

Čestitamo im na uspjesima kojima su obogatili društveni, gospodarski, sportski i kulturni život Zadra. Njihovi uspjesi su i naši uspjesi, te su svijetla točka od koje se može početi promatrati ostali dio zbivanja u Zadru.

Prigoda je naime prije svečane sjednice na Dan grada Zadra 24. studenog rekapitulirati stanje u gradu Zadru od proljetnih izbora do danas. Nažalost svatko pa i mi iz Akcije mladih i naših koalicijskih partnera Mosta možemo utvrditi da je u Zadru premalo uspjeha, a sve više gorućih problema kojima se vlast u Zadru nedovoljno bavi, a u mnogome ih proizvodi.

Jalovo bi bilo samo kritizirati, a ne ponuditi smjerove rješavanja što Akcija mladih i Most svakako mogu. Uvjet je da se uspostave drugačiji odnosi u Zadru, naravno i u gradskom vijeću.

(Ne)rad gradskog vijeća, odnosno gradske uprave

Od četiri dosadašnje sjednice novog saziva gradskog vijeća, dvije su bile protokolarne. Jedna je bila usmjerena na novi pravilnik o radu gradskog vijeća grada Zadra koji omogućava sankcioniranje prvenstveno članova Akcije mladih i nezavisnih koji se ne libe jasno, nedvosmisleno i javno izreći istinu o lošem radu vlasti tamo gdje se to mora napraviti: za govornicom gradskog vijeća.

Treća sjednica gradskog vijeća je bila ona na kojoj se nije pojavio ni novi gradonačelnik, ni neki od vrlo problematičnih neradnika ravnatelja/direktora gradskih javnih tvrtki i poduzeća koji su bili dužni braniti izvješće o svom (ne)radu u prvih šest mjeseci ove godine.

Primjerice i pored situacije spriječenosti sudjelovanja na dvije poluradne sjednice gradskog vijeća, odabrala sam opet ne sudjelovati na posljednjoj protokolarnoj zbog poštovanja prema dobitnicima nagrada grada Zadra. Nisam željela reagirati na posljednjih dana intenzivno omalovažavanje instituta dobivenih nagrada koje je neprimjereno u obranama svojih još neprimjerenijih odluka kao adut krenula izvlačiti notorna ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.

Dobitnicima mogu na ovaj način čestitati, te ostaviti snage da na idućoj radnoj sjednici gradskog vijeća ukažemo na krajnji trenutak nužnosti promjena u Zadru.

Promjene za boljitak građana dužna je provoditi gradska vlast koja osim razočaravajuće zatvorenosti i samo orijentiranosti na potpuno nebitne izmjene par gradskih pročelništva ili rošade unutar gradske uprave zbog političkih, a ne organizacijskih razloga pokazuje potpunu zakočenost u trenutku kad su nužne odlučne i kvalitativne promjene kako bi se zaustavio odlazak mladih i njihovih obitelji.

Najveći problem je upravo posvećenost gradske uprave isključivo problemima hdz a , a ne pitanjima dobrobiti Zadra.

Nažalost, svjesni smo da uspjeh hdz ovisi o tome da se zbrinu podobni; postave „njihovi“ pročelnici, ravnateljice i ravnatelji, imenuju poslušni, a ne stručni nadzorni odbori i upravna vijeća, uhljebi sva bliža i daljnja rodbina, intimusi i ostali „zaslužni“ na izmišljena radna mjesta koja se množe u gradskoj upravi i poduzećima, a sve to na teret javnog novca.

Poražavajuće je što je čak i vladajućem hdz u jasno da na takav način uništavaju svaku mogućnost rada onih koji bi mogli puno kvalitetnije i pošteno raditi sve te poslove i tako stvorili zdrave osnove stvarnog zapošljavanja u realnom sektoru bez kojeg Zadar i pored svih strateških prednosti koje ima – polako ali sigurno propada.

Da bi održali svoju političku većinu u Zadru se guši zdrava konkurencija, a pogoduje se svima sa stranačkim iskaznicama koliko god nesposobni i/ili nestručni bili.

Da bi se takav trend preokrenuo potrebno je puno više morala, rada i uvažavanja nego što se to može vidjeti od vladajućih.

Zabrinjavajuće stanje Zadra čak i kod najaktivnijih gospodarskih grana

Zadar je grad čiji je gospodarski opstanak podosta vezan za turizam tako da zabrinjava izostanak smislenog strateškog planiranja njegova razvoja kako bi poduzetnici i građani imali koristi od turizma. Nasuprot tome turizam se u Zadru i cijeloj okolici, odvija stihijski. Dugoročno prijeti uništavanjem svega o čemu ovisi: ljepotu prostora i ugodnost boravka. Građani trpe svjesni da o turizmu ovise gotovo jedini zdravi proračunski prihodi, ali vide da se prostor i resursi troše i uništavaju kao da sutra ne postoji.

Komunalna infrastruktura Zadra već je prenapregnuta prevelikim pritiscima. Voda, struja, odvoz otpada, promet… već izlaze iz okvira podnošljivosti i prihvatljivosti za građane grada Zadra, ali i za naše goste. Mnogi nam se zbog tih problema neće poželjeti vratiti.

Pritisci i gužve ipak su se mogli smanjiti i izbjeći jer Zadar ima dobru prostornu i infrastrukturnu osnovu koja se mogla kvalitetnije organizirati i pažljivije održavati. Naime nije pitanje da li će neka od infrastrukturnih karika puknuti, nego kada će puknuti.

Rješenje je da gradska uprava preuzme odgovornost i počne upravljati Gradom. Tada će i razvoj turizma usmjeriti na isplativiji i održiv rast, osobito u pogledu očuvanja radnih mjesta i izvora prihoda za domaće stanovništvo.

Najave hdz o liberalizaciji tržišta rada su pogubne jer to znači da će se dozvoliti dolazak radne snage koja je spremna raditi za manje od 2 – 3 tisuće kuna koja to može jer ne živi u (pre)skupoj Hrvatskoj ostali dio godine. Naš obrazovaniji i kvalitetniji sezonski radnici valjda trebaju u Austriju, Njemačku i dalje.

Druga gospodarske snaga Zadra leži u obrtnicima kao žilavoj i odlučnoj skupini čiji se rad nažalost ni u Zadru osobito ne rasterećuje raznih novčanih nameta. Blago pozitivan smjer udruživanju u projektima tipa COWORKING koji stvaraju podlogu za uključivanje novih poduzetnika uz manje troškove nije dovoljno, jer se sve više obrta zatvara.

Akcija mladih i Most mišljenja su da bi grad Zadar mogao stvarno rasteretiti poduzetnike koji zapošljavaju radnike izdvajanja za gradski prirez, bar u prvim godinama poslovanja.

Prirez inače smatramo nesposobnošću gradske uprave da formira proračun na osnovi gospodarske snage grada, pa zapravo njime još kažnjava one još žive i vitalne dijelove gospodarstvenika.

Demografski problemi Zadra

Zadar je jedan od najpogođenjih gradova gdje se i pored svih prirodnih potencijala mladi ubrzano iseljavaju. Iz Zadra odmah nakon školovanja odlaze mladi ljudi, i sve više mlade i obitelji koje su se već donekle situirale.

Hdz-ova vlast najavljuje daljnji pritisak na tu obrazovaniju i/ili mlađu populaciju koja jedina može izvući Hrvatsku iz ove spirale propadanja.

Hdz-ovo ministarstvo najavljuje ukidanje olakšica za djecu koja su liječnicima, odvjetnicima, inženjerima, pa i nastavnicima omogućavala na njihove plaće ipak neki vidljiviji ostatak novca. Sad će se olakšice za dijete na tim osrednjim i većim plaćama ukinuti! (Srednje i veće plaće za naše prilike; jer za Eu kojoj po cijenama pripadamo, u istoj kategoriji su to zapravo tužno niske plaće.)

Računanje da u Hrvatskoj trebaju ostati samo siromašniji sloj građana kojima se uvodi minorno veće socijalno davanje za dječji doplatak od 150 do maksimalno 300 kuna, teško je vrijeđanje svih skupina građana Republike Hrvatske jer smo svjesni da nije bilo pljačke da smo svi mogli i morali živjeti na razini kvalitetnog srednjeg sloja i više, a ne biti jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, gotovo na granici usporedivosti sa nekadašnjim crnim točkama trećeg svijeta jer nam je svako treće dijete na granici ili već zašlo u siromaštvo!

Zaključno Zadar AD 2017

Zadar nažalost jednako kao cijela Hrvatska bilježi crne statistike svekolikog propadanja. Naše sugrađane koji ovise o prekapanju kontejnera jedan nekoć bogati Zadar nikad nije smio ni pomisliti vidjeti, a kamoli proživljavati!

S druge strane imamo bolesne kastinske slojeve političkih podobnih. Na vrhu su ortačko interesne besramno obogaćene grupacije koje su vodile pljačku resursa, a koje je sad troše na ekskluzivne odvjetnike da kod nesposobnog sudstva dokažu „nevinost“.

Za njima slijede na državnim jaslama raspoređene stranačke kaste koje su zadužene održavati postojeće stanje pod cijenu posvemašnjeg uništavanja društva što se i događa.

Akcija mladih i nezavisnih s koalicijskim partnerima Mostom kao i do sada braniti će sve preostale zdrave osnove i vrijednosti Zadra kako bi pokušali ostvariti nužne promjene i spasiti Zadar. Vjerujemo da su sazreli uvjeti da se takvi pomaci na bolje ostvare.

Pomaci međutim ovise jedino i isključivo o svijesti naših sugrađanki i sugrađana žele li se izvući iz gospodarskog i društvenog propadanja. Ako su oni zadovoljni ovakvim propadanjem onda nijedan naš napor nije dovoljan da se ostvari promjena.

Svim građankama i građanima povodom Dana grada Zadra želimo puno bolji Zadar u idućim godinama!

U ime kolegica i kolega AM i Mosta i svoje osobno srdačni pozdrav!

Marjana Botić