fbpx

Željko Rogić u sudnici u Šibeniku, bez branitelja, no mnogi su mu došli dati potporu!

Pred Općinskim sudom u Šibeniku pripremnim je ročištem jučer započeo parnični postupak koji je protiv zadarskog suca Željka Rogića, bivšeg predsjednika Općinskog suda u Zadru, tužbom radi nadoknade štete pokrenula sutkinja tog suda Ivana Klišmanić.

Rogić u ulozi tuženika podnio je odgovor na tužbu samom sudu i punomoćniku tužiteljice odlučivši, po svemu sudeći, u ovom postupku nastupati samostalno, bez pomoći branitelja. Kako bi se druga strana upoznala s Rogićevim odgovorom, sutkinja u ovom predmetu Alenka Skubic novo je ročište sazvala za 6. veljače 2018. godine. Tužbu sutkinje Ivane Klišmanić Općinski sud u Zadru zaprimio je prije dvije godine, no taj je parnični predmet ustupljen na rješavanje Općinskom sudu u Šibeniku. Otprilike u isto vrijeme protiv Rogića je podneseno više privatnih tužbi zbog medijskih istupa u kojima je ukazao na nepotizam u zadarskim pravosudnim krugovima.

Državno sudbeno vijeće, naime, ukinulo mu je sudački imunitet te odobrilo kazneni progon. Jedna od tih tužbi koju je podnio Antun Klišmanić, bivši predsjednik Županijskog suda u Zadru (inače, otac tužiteljice u ovom predmetu), nedavno je rezultirala osuđujućom nepravomoćnom presudom. Sudac Općinskog suda u Šibeniku Ivan Jurišić dosudio mu je zbog kaznenih djela klevete novčanu kaznu od 14.666,40 kuna.

NEUGODNA ISTINA

Želeći upozoriti javnost, kako kažu, na pravosudni linč suca Rogića samo zato što je govorio istinu, pred Općinski sud u Šibeniku stigli su i Drago Raspudić, Ante Vranković i Dubravka Milosavljević, predsjednik, koordinator i članica Udruge za pomoć i zaštitu žrtvama hrvatskog pravosuđa “Veronika Vere”, te primoštenski načelnik Stipe Petrina sa svojim suradnicima.

– Protiv Rogića, koji je praktički kažnjen zbog neugodne istine, vodi se sedam, osam takvih građanskih parnica koje mogu završiti izricanjem kazne od zastrašujućih 300 tisuća kuna. On je, zapravo, iako sudac, postao žrtva hrvatskog pravosuđa i svojih kolega jer im se zamjerio zbog dobronamjerne kritike. To je razlog zašto smo stali u njegovu obranu – objasnio je Ante Vranković, dok je Stipe Petrina potporu Rogiću obrazložio poveznicom s vlastitim iskustvom s hrvatskim pravosuđem.

– Zajedno s Nezavisnom listom dajem potporu Željku Rogiću i solidariziram se s njim jer sam i sam žrtva korupcije u pravosuđu. Ne prejudicirajući odluku suda u ovom predmetu, ističem da je neuređeno sudstvo i pravosuđe u našoj državi uzrok svega zla. Sudstvo treba biti samostalno i nepristrano, kako Ustav propisuje, a imamo dokaz da to nije. Ako danas ulazimo u sud u kojemu su donesene skandalozne presude, a u međuvremenu nije došla pravosudna inspekcija i ništa se nije dogodilo, onda znamo da je situacija u pravosuđu katastrofalna. U krajnoj liniji, o tome sam govorio i iz saborskih klupa. To nije nikakva tajna, kao što nije tajna da se sudim i sa sucima Općinskog suda u Šibeniku, da su neke od kaznenih prijava koje su podnesene protiv mene odbijene, a USKOK odbija dati uvid u njih – rezimirao je Petrina.

Izvor: Zadarski.hr