fbpx

AKCIJA MLADIH ZADAR Od ukupno 1584 zaposlenika u 19 gradskih i županijskih institucija – samo je 47 osoba s invaliditetom!

Ante Rubeša iz Akcije mladih Zadar uputio je priopćenje i istraživanje vezano uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.


Poštovani, 03. prosinca obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz davne 1956. godine, kada je u rudniku ugljena u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koje ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom se obilježava i u Hrvatskoj pa je tako obilježen i u našem gradu. Obilježavanje se održalo 04.prosinca u Arsenalu, gdje su pored predsjednika, dopredsjednika i tajnika udruge tjelesnih invalida prisustvovali Pročelnik za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut i župan Longin. I dok je Pročelnik Mario i ove godine onako usput obećao novi kombi (stari nije samo opasan za putnike već sad i za vozača), župan Longin je iznio par zanimljivih teza. Između ostalog istaknuo je kako Zadarska županija financijski pomaže rad nekoliko udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, a financirana je i prilagodba nekih ustanova, osobito škola, kao i Kazališta lutaka, u skladu sa standardima pristupačnosti.

“U samoj Županiji zaposlili smo nekoliko osoba s invaliditetom koje vrlo uspješno i motivirano obavljaju svoj posao. Naš primjer trebale bi slijediti i sve ostale institucije, i to ne samo one koje imaju zakonsku obvezu, jer pružiti osobi s invaliditetom mogućnost da ravnopravno sudjeluje u životu našeg društva znači prije svega pomoći joj da ojača svoje samopoštovanje postajući djelatnim, a ne pasivnim dijelom društva”.

Ohrabrujuću poruku uputio je župan Longin složiti ćemo se, a jeli znao o čemu priča ili još bolje jeli mu jasno da su osobe s invaliditetom obespravljene upravo zbog ovakvog pristupa nadležnih institucija. “Došla njih dva u Arsenala poist, popit, naslikat se, obećati kombi i koju rampu i riješili smo invalide za ovu godinu”. E pa ne ide to tako!

Nakon dugogodišnjih obmana vladajućih kako su za njih osobe s invaliditetom bitan segment društva, odlučili smo ispitati kakva je situacija sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom u Zadarskoj Županiji, Gradu Zadru i svim poduzećima čiji su oni osnivatelji. Sve ukupno njih 24! Rezultati su poražavajući, a prvi na Tablici srama su upravo institucije i poduzeća koja imaju najviše zaposlenika a samim time i najviše prostora za osigurati osobi s invaliditetom dostojanstven život.

Tablica Srama

Stanje zaposlenih osoba s invaliditetom na dan 26.09.2017.

 

Tablica srama nam kaže da od ukupno 1584 zaposlenika koji rade u ukupno 19 institucija i poduzeća osnovana od jedinice lokalne samouprave njih 47 su osobe s invaliditetom što čini ukupno mizernih 3%. Udruga tjelesnih invalida Zadar broji 905 članova a iz udruge tvrde da ih je još puno više koji nisu članovi udruge. Od sljedećih poduzeća nismo dobili nikakav odgovor: Tržnica, Vodovod, Agrra, Ceste Zadarske županije, Zračna luka Zadar.
Kaže dalje župan Longin:
“Županija na sve načine pokušava pomoći, no znam da to nije dovoljno jer su pomaci, gledani vašim očima, i premali i prespori”.
Pa tu i je problem što vaše i naše oči nisu nažalost iste oči. Naše oči ne gledaju gdje ukrasti, kome lagati ili koga prevariti. Naše nas oči vide kao punopravne članove zajednice, a ne kao neku socijalnu skupinu koju posjećujete jednom godišnje i onda joj još i bezlično lažete!

Ali dobro, nećemo biti maliciozni. Ipak ste na kraju izjavili:

“Kako bismo otklonili niz problema i ograničenja s kojima se susrećete, a prije svega kako bismo vam pomogli da se uključite u tržište rada, svi se moramo dodatno angažirati. Iskreno vjerujem da će se u budućnosti to promijeniti”.

Na tragu vašeg pomirljivog zaključka odlučili smo vam poslati u hitnu proceduru:

“Prijedlog da se prilikom objavljivanja natječaja za zapošljavanje u Županiji i poduzećima kojima je županija osnivač obavezno uvede uvjet da osobe koje zadovoljavaju kriterije iz Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom imaju prednost pri zapošljavanju pod uvjetom da imaju potrebnu stručnu spremu “.

Isto tako inzistiramo od vas da po žurnom postupku osmislite, prilagodite, osigurate ili kako god vi to nazivate, radna mjesta za osobe s invaliditetom kako bi nam se do sljedeće godine ukupni postotak povećao do civilizacijskog minimuma od 5%.  Na taj način bi poslali poruku svima da je jučer na obilježavanju došlo do zabune i da vi stvarno želite vidjeti našim očima!

Ante Rubeša
Akcija mladih Zadar