fbpx

ŽUPANIJSKI PRORAČUN Prihvaćen amandman za rekreaciju osnovaca, ostalih 12 odbijeno

Županijski proračun za iduću godinu usvojen je s 22 glasa za. 11 oporbenih vijećnika bilo je protiv a nezavisni Stipe Bjeliš bio je suzdržan. Na proračun je podneseno je 13 oporbenih amandmana od kojih je župan Božidar Longin prihvatio samo jedan.

Na proračun u iznosu od 901 milijun kuna vrijedan je županijski proračun za 2018.godinu. Zadarski župan Božidar Longin kazao je kako je gotovo 85 posto namijenjeno potrebama školstva i zdravstva. Oporba je podnijela 13 amandmana od kojih je župan Božidar Longin prihvatio samo onaj Kluba nezavisnih vijećnika kojim će se više sredstava izdvojiti za sportske aktivnosti osnovaca.

Stipe Bjeliš u ime Kluba nezavisnih vijećnika kazao je kako je amandman namijenjen projektu koji za cilj ima da se svoj djeci u Zadarskoj županiji omogući besplatno bavljenje sportom po njihovom izboru i drugi cilj je da se omogući bavljenje sportom u svim krajevima Zadarske županije. Ako se eksperimentalnom faza pokaže pozitivnom projekt će se u školskoj godini 2018/2019 proširiti na sve škole kojima je osnivač Zadarska županija. Ovim će ona postati druga jedinica nakon grada Zagreba koja omogućava učenicima sustavno bavljenje sportom. Fiskalni učinak na proračun je 187 tisuća 500 kuna – obrazložio je vijećnik Bjeliš. Župan Longin dodao je kako se ovakve aktivnosti dijelom već i provode te prihvatio amandman.

Odbijen je amandman Akcije mladih koja je predložila smanjenje sredstava za poslovanje ureda župana, naknade županijskim vijećnicima, donacije političkim strankama i nacionalnim manjinama, a u korist demografskih mjera na područjima od posebne državne skrbi, ruralnim područjima i otocima. To je, naveo je Marko Pupić Bakrać, gorući problem u županiji a ne financiranje protokola i kojekakvih partija.

Klub SDP/HNS/DSU podnio je 9 amandmana kojima je uz ostalo tražio sredstva za povećavanje studentskog standarda, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, subvenciju turističkih kredita i rada poljoprivrednih zadruga. Klub nezavisnih vijećnika podnio je 3 amandmana, tražio je veća izdvajanja za potrebe školstva, primjerice kupnju tableta za osnovce nižih razreda, što je nakon kraće rasprave odbijeno uz županovo obrazloženje kako prijedlog nije dovoljno razrađen.

ZDdanas/HRT