fbpx

Inspekcija Renati Peroš pronašla brojne nezakonitosti

Tri zakona prekršena su prilikom zapošljavanja Davida Ricova u Narodni muzej Zadar: Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. O činjeničnom stanju utvrđenom u inspekcijskom nadzoru obaviještena je i Porezna uprava Ministarstva financija, radi postupanja iz njihove nadležnosti.

Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, zbog osnovane sumnje u počinjenje povreda navedena tri zakona, inspektorica je „poslodavcu izdala obavezni prekršajni nalog“. Na taj je prekršajni nalog poslodavac „u propisanom roku izjavio prigovor.“ Prigovor je dostavljen nadležnom prekršajnom sudu.

Drugim riječima, inspekcija je utvrdila da je David Ricov zaposlen nezakonito, pa je za to prekršajno, a ne kazneno, prijavljen Narodni muzej (poslodavac).

Sada će Prekršajni sud da utvrđivati li su točne osnovane sumnje u nezakonitosti koje je utvrdila inspektorica rada i donijet će presudu.

Potvrdi li sud nezakonitosti, za te će prekršaje odgovarati poslodavac – Narodni muzej Zadar, a ne osoba koja je Davida Ricova zaposlila, ravnateljica muzeja Renata Peroš. Kako su prekršajne kazne mahom novčane, u tom će slučaju Narodni muzej Zadar platiti prekršaj jer je u muzej nezakonito zaposlen David Ricov.

– Ja sam šokiran, mi smo kao nezavisni Klub vijećnika tražili da se ispita kompletno financijsko poslovanje NMZ-a, kao i zapošljavanje, a u slučaju Davida Ricova smo očekivali očitovanje i o putnim troškovima. Bio je prijavljen na Ugljanu, a živio u Zadru, no uzimao je putne troškove kao da na posao dolazi s otoka – komentirao je županijski vijećnik Stipe Bjeliš koji je 12.prosinca od Županijske skupštine tražio da poslovanje NMZ-a „pročešlja“ Inspektorat rada. Župan Božidar Longin i predsjednik Skupštine Željko Lončar to su odbili stoga jer je – koje li koincidencije! – baš uoči sjednice Zadarska županija od Inspektorata rada zatražila nadzor poslovanja u NMZ-u.

– Ja ne znam što su oni tražili, ali ovakav odgovor je smiješan je smo mi smo tražili puno šire izvješće od Inspektorata – rekao je Bjeliš.

U dopisu od Inspektorata rada još se navodi da je “o činjeničnom stanju utvrđenom u navedenom inspekcijskom nadzoru obaviještena Porezna uprava Ministarstva financija, radi postupanja iz njihove nadležnosti.“ Za sada ostaje nejasno da li se to odnosi na uplaćivanje doprinosa ili na putne troškove, jer se Porezna uprava tek treba očitovati o tome.

Zadarski.hr