fbpx

TKO ĆE PREUZETI HYPO PROJEKTE U ZADRU Kinezi pokušali preuzeti J&T grupaciju

Češka središnja banka preliminarno je odbila zahtjev kineske investicijske grupe CEFC o povećanju udjela u češko-slovačkoj financijskoj grupaciji J&T Finance Group s 9,9 na 50 posto, kazao je upućeni izvor. Češka središnja banka utvrdila je da nema dovoljno informacija o porijeklu sredstava za financiranje te transakcije. J&T grupacija u Zadru je poznata po tome što je preuzela upravljanje i kontrolu nad velikim portfeljom tvrtki i nekretnina u direktnom ili indirektnom vlasništvu Zdenka Zrilića, a koje su prethodno bile opterećene HYPO kreditima.

Time je potvrdio izvješće češkog informativnog portala www.echo24.cz, u kojem se također ističe da se kineska kompanija može žaliti na preliminarnu ‘odbijenicu’ središnje banke.CEFC je privatna kineska financijska tvrtka fokusirana na financijski i energetski sektor. Predvodili su kineska ulaganja u Češkoj, uz političku podršku češkog i kineskog predsjednika, napominje Reuters.
U toj su srednjoeuropskoj zemlji tako već ulagali u nekretnine a kupili su i udjele u jednom proizvođaču piva i u zrakoplovnoj kompaniji te u nogometnom stadionu a pokazali su interes i za medijsku grupu CME, u čijem je vlasništvu hrvatska Nova TV.

Godine 2015. kupili su u početnoj fazi mali udio u JTFG-u, bankovnoj i investicijskog grupi koja danas posluje u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Hrvatskoj i na Barbadosu.

Češko-slovačka grupa ušla je sredinom 2014. godine u hrvatsku Vaba banku u kojoj je nakon trokratne dokapitalizacije stekla vlasnički udio od 82,55 posto. U međuvremenu je Vaba preimenovana u J&T Banku.

U ožujku 2016. godine JTFG objavio je da će kineski CEFC platiti 980 milijuna eura za povećanje udjela s gotovo 10 na 50 posto.

Sredinom travnja prošle godine J&T Banka objavila je da je Hrvatska narodna banka (HNB) kineskim investitorima dala prethodnu suglasnost za posredno stjecanje vlasničkog udjela u toj banci pod uvjetom da transakciju odobri češka središnja banka.

Informativni portal www.echo24.cz citirao je tekst navodne preliminarne odluke češke središnje banke u kojem se kaže da regulator nema dovoljno informacija o porijeklu sredstava za financiranje te transakcije, odnosno 728 milijuna od ukupno 980,6 milijuna eura.

“Zeleno svjetlo Češke Republike bit će posljednja dozvola potrebna za zaključenje tog posla i CEFC je prošle godine već platio (prodavateljima) oko 300 milijuna eura”, kazao je za Reuters neimenovani upućeni poslovni čelnik kineske tvrtke.

Dodao je da je kompanija pribavila većinu novca od kineskih banaka i da očekuju skoro zaključenje transakcije, ne ulazeći u detalje.

U priopćenju objavljenom u srijedu na internetskj stranici CEFC je naveo da traži dozvolu češke središnje banke za povećanje udjela u JTFG-u. Izrazili su uvjerenje da su do kraja prošle godine dostavili sve potrebne dokumente ali i da su po potrebi spremni dati i dodatne informacije.

Nisu izravno potvrdili da je češka središnja banka donijela preliminarnu negativnu odluku o njihovom zahtjevu a glasnogovornik nije želio dodatno komentirati tu informaciju.

Nije je željela komentirati ni glasnogovornica češke središnje banke kao ni glasnogovornica J&T Finance Groupa, dodaje Reuters.

Izvor: Energypress.net