fbpx

Sudac Županijskog suda opovrgava laži pravomoćno optuženih Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića

U cijelosti objavljujemo ispravak teksta objavljenog na portalu ZADARdanas pod naslovom: “DETALJI VELIKE PRAVOSUDNE AFERE Odvjetnik Robert Izidor Majić prijavio Dinku Cvitanu Kerol Sablić Radman, suca Borisa Radmana, Marijanu Stipić, Mašu Jurjević…”, a koji je zatražio Boris Radman zastupan po odvjetniku Ivici Crniću.

Portal ZADARdanas bez ikakve ograde i nužne profesionalne provjere prenosi tekst iz tjednika Nacional broj 1031 od 23. siječnja 2018., objavljen pod naslovom Zadarski odvjetnik prijavio Cvitanu podređene državne odvjetnike (str. 36. do 41.).
U tekstu tog članka u Nacionalu, čija je autorica Sandra Carić Herceg, iznesene su netočne, klevetničke i uvredljive informacije u odnosu na g. Borisa Radmana, suca Županijskog suda u Zadru, jednako kao i u odnosu na njegovu suprugu Kerol Sablić Radman, zamjenicu Općinskog državnog odvjetnika u Zadru.
Autorica kao osnovni izvor informacija koristi izjave kazneno optuženih Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića. Riječ je o osobama protiv kojih je pravomoćno podignuta optužnica za kazneno djelo sklapanja lihvarskog ugovora i protiv kojih je pred Općinskim sudom u Zadru u tijeku kazneni postupak. Već zbog toga takvi „izvori informacija“ na koje se „oslanja“ novinarka nisu ni pouzdani ni vjerodostojni.
Uz to optuženik Mladen Ninčević jedan je od direktora nakladnika Nacionala.
U tom smislu novinarka Nacionala, kao i uredništvo tog tjednika, očito pogrešno smatraju da je valjana podloga za objavu spornog teksta kaznena prijava koju da je podnio odvjetnik Majić. Prema praksi Vrhovnog suda Republike Hrvatske kaznene prijave, obzirom na svoj karakter i stupanj vjerodostojnosti ne mogu se smatrati ni točnim činjenicama, ni činjenicama za koje je autor imao razloga vjerovati da su istinite (iz odluke Vrhovnog suda, Rev-2062/16 od 6. rujna 2017.).
Dakle, na temelju potpuno nevjerodostojnih izvora informacija autorica Sandra Carić Herceg objavljuje neprovjerenu informaciju i iznosi novinarski neetički, neistine, kleveće i vrijeđa g. Borisa Radmana, suca Županijskog suda u Zadru.
Tako ni optuženi Robert Izidor Majić, a ni novinarka – autorica predmetnog teksta ne navode na koji način i na temelju kojih argumenata su „utvrdili“ da bi sudac Radman bio „glavni nalogodavac i organizator slučaja.“ To posve jasno govori o izmišljotinama, lažima i podmetanjima pisca teksta i njegovog tzv. „izvora informacija“ tj. odvjetnika Majića. Slijedom toga može se pouzdano zaključiti da je kaznena prijava odvjetnika Roberta Izidora Majića koju, iako je nevjerodostojna, nekritički prenosi Nacional, apsolutna je laž s očitim ciljem da se suca Borisa Radmana oblati u javnosti.
Nije točno ni istinito da bi supruga suca Radmana „ciljano“, u svojstvu zamjenice državnog odvjetnika, preuzela slučaj Ive Medića, jer da je Medićev brat Boris Medić kućni prijatelj obitelji Radman. Taj kazneni predmet dodijeljen je, u skladu s propisima, u rad državnoodvjetničkoj savjetnici Maši Jurjević, koja je i dan danas zadužena tim predmetom. Boris Radman ne poznaje Borisa Medića i nije s njim poznanik ili (kućni) prijatelj i ne zna je li Boris Medić brat Ive Medića. Boris Medić nikada nije bio angažiran, kako to neistinito tvrdi odvjetnik Majić, na izgradnji obiteljske kuće Radmanovih.
Boris Radman opovrgava i laž pravomoćno optuženog odvjetnika Majića, da bi on na bilo koji način, bilo službeno bilo privatno, bio involviran u kazneni predmet u kojem su optuženici i Mladen Ninčević i odvjetnik Robert Izidor Majić. Gospodin Boris Radman u svojstvu suca nikada nije dobio u rad predmetni kazneni postupak protiv tih optuženika. Zato nije ni mogao niti može donijeti bilo koju pa ni osuđujuću presudu kako mu se to lažno podmeće optuženi Majić u Nacionalovom tekstu.
Može se razumjeti da je sudac Boris Radman kolateralna žrtva podmuklih i lažnih podmetanja odvjetnika Majića, nezadovoljnog što je protiv njega zakonito podignuta pravomoćna optužnica zbog kaznenog djela sklapanja lihvarskog ugovora, o čemu će suditi Općinski sud u Zadru.
U tekstu Nacionala neistinito se navodi i da bračni par Radman ima osobni ili imovinski interes u donošenju osuđujuće presude optuženiku Majiću, kao i “u rušenju ugovora o kupnji kuće” i prodaji kuće drugom kupcu za veću cijenu. I ta tvrdnja ne samo da je neistinita, lažna i zlonamjerna, već je isključivo usmjerena da se njome moralno i profesionalno diskreditiraju sudac Boris Radman i njegova supruga.
Najteža izmišljotina i kleveta u tom tekstu je Majićeva izjava kojom on vrijeđa i kleveće državne odvjetnike i suca o kojima je govorio, optužujući ih bez ikakva razloga i dokaza za nezakonite i nemoralne radnje odnosno kriminal. Takve Majićeve laži koje u javnosti neprovjereno, nedokazano i nekritički širi Nacional nisu ništa drugo nego medijski linč, ispod svake razine novinarske profesije i etike. Te objede, u kojima se spominje i potreba smještaja nekih osoba u psihijatrijsku ustanovu, više govore o odvjetniku Majiću, nego o onima o kojima Majić (putem Nacionala) širi laži.
Sve to plasirano je u javnost iako i sada pravomoćno optuženi Majić i novinarka znaju da su svi prigovori tog odvjetnika na rad dužnosnika Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, bili ocijenjeni kao neosnovani i od strane Ministarstva pravosuđa i od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
Ni Boris Radman ni njegova supruga osobno ne poznaju procjenitelja Sumića. To jednostavno znači da nema stvarnog uporišta i insinuacija je autorice teksta da “izgleda da je procjenitelj Sumić čovjek po mjeri odvjetnice Kerol Sablić Radman.” Očito je i to navedeno u cilju da se Borisa Radmana kao osobu i suca, ali i njegovu suprugu u svojstvu zamjenice ODO okleveće i bez osnove u javnosti ponizi.
Iako je u odnosu na g. Borisa Radmana novinarka iznijela ili pronijela užasne (važno je uočiti – ničim potkrijepljene) optužbe, ona nije ni pokušala s njim osobno kontaktirati i čuti njegove argumente. Time je autorica pogazila osnovno načelo dobrog i istinitog novinarstva, tj. da se istodobno čuje glas druge strane o kojoj se piše. To je suprotno i etičkim uzusima novinarstva.
Riječ je o medijskom linču u odnosu na suca Borisa Radmana i njegovu suprugu.
U cijelom tekstu od šest novinskih stranica u Nacionalu istinito je, dakle, samo to da je Boris Radman, sudac Županijskog suda u Zadru i da je suprug Kerol Sablić Radman, zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Zadru, te da on ni na koji način nema nikakve veze s kaznenim postupkom koji se vodi protiv pravomoćno optuženih Mladena Ninčevića i odvjetnika Roberta Izidora Majića, pred Općinskim sudom u Zadru, zbog kaznenog djela sklapanja lihvarskog ugovora. Sve ostalo su laži i podmetanja.
Prema tome nema nikakve afere u zadarskom pravosuđu kako to bez ikakve činjenične osnove sugerira naslov na portalu ZADARdanas.
Time su Nacional i njegovi nevjerodostojni „izvori“ informacija nanijeli nemjerljivu štetu po ugled, dostojanstvo, čast i dobar profesionalni glas g. Borisa Radmana. Tu štetu je dodatno pojačao portal ZADARdanas kad je bez ikakve ograde i nužne profesionalne provjere prenio tekst iz rečenog broja tjednika Nacional.
Slijedom navedenoga g. Boris Radman zahtijeva od glavne urednice portala ZADARdanas da sukladno čl. 40. st. 1. Zakona o medijima objavi ispravak navedene informacije na istom ili istovrijednom mjestu u tom portalu i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi (čl. 41. st. 1. Zakona o medijima).
BORIS RADMAN
PO PUNOMOĆNIKU
Odvjetnik
IVICA CRNIĆ
Zagreb, Petrova 182