fbpx round image on layout top

Akcija mladih i Most poslali prijavu DORH-u: Gdje je Studija opravdanosti?

5. travnja 2018. by urednik divider image

Objavljujemo prijavu Državnom odvjetništvu RH koju su napisali članovi Akcije mladih i Mosta zbog mogućih nepravilnosti u dokumentaciji za natječaj o koncesiji na lučkom području putničke luke Gaženica.


P R I J A V A
mogućih nepravilnosti u dokumentaciji za natječaj
O KONCESIJI NA LUČKOM PODRUČJU PUTNIČKE LUKE GAŽENICA
u svrhu pružanja usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje

Nakon održane tematske sjednice Saborskog odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu koju je saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista g. Miro Bulj inicirao i prikupio potpise za njeno održavanje povodom problema i pitanja otvorenih u javnosti povodom koncesije na lučkom području putničke luke Gaženica, a na koju su pored inicijatora i članova Kluba vijećnika Akcije mladih i Mosta nezavisnih lista gradskog vijeća Grada Zadar (ja, Marjana Botić) i Zadarske županije (g. Marko Pupić Bakrač), pozvani ravnatelj Lučke uprave Zadar (dalje: LUZ) g. Robert Škifić, predsjednik Upravnog vijeća LUZa g. Božidar Longin, predstavnici Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture i Ministarstva financija, a svoj izostanak su opravdali predstavnici Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; nažalost kao inicijatori moramo utvrditi da nismo dobili relevantne informacije koje bi otklonile naše sumnje da se ova koncesija daje suprotno interesima Republike Hrvatske u pogledu materijalnih okolnosti i podataka na kojima se temelje financijski uvjeti u raspisanom natječaju za davanje koncesije.

Naime, budući da nam je praktički onemogućen uvid u Studiju gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica koji smo elektronskim putem zatražili 23. ožujka 2018. (u privitku prosljedjujemo Zahtjev), te pismenim putem 26. ožujka 2018., a na koje smo dobili odgovor da nam se uvid omogućuje u trajanju od 10 do 12 sati u prostorijama LUZ a, 28. ožujka 2018. ili 29. ožujka 2018. što je obzirom na vjerojatnu obimnost dokumentacije opstruiranje našeg prava da javne dokumente dobijemo na uvid na način i u vremenu koji nam pored vlastitih obaveza na poslu i u obitelji omogućio stvarni uvid u dokumente ukoliko uopće postoje – smatramo da je potrebno da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske otkloni svake sumnje o tome da li rečena dokumentacija uopće postoji, odnosno da li se natječaj problematične koncesije na lučkom području putničke luke Gaženica u svrhu pružanja usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje, uopće temelji na financijskim i drugim pokazateljima u obaveznim Studijama gospodarske opravdanosti koncesioniranja kako to propisuju zakoni Republike Hrvatske.

Budući da zbog izbjegavanja ravnatelja LUZ-a da nam pruži brojčane i ostale podatke na kojima se navodno temelje uvjeti natječaja, a koji bi sukladno propisima trebali biti sadržani u Studiji gospodarske opravdanosti koncesioniranja putničke luke Gaženica, te izostanka s tematske sjednice Saborskog odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu, navodnog izrađivača Studije gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica; predstavnika/ca Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te nemogućnosti da dobijemo na uvid navodnu dokumentaciju, te sumnji da je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ovom problemu pristupilo samo na formalnom nivou, molimo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da se zbog ogromnih financijskih obveza koje je Republika Hrvatska preuzela u vezi izgradnje putničke luke Gaženica, a koji se prema uvjetima natječaja za koncesiju u nijednom pogledu ne mogu isplatiti iz minorne koncesijske naknade koju bi eventualno preko LUZ a Republika Hrvatska mogla uprihoditi u proračun, usporede podaci koji bi morali biti navedeni u Studiji gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica i prethodnoj Studiji gospodarske opravdanosti izgradnje pomorske luke Gaženica, ukoliko rečene uopće postoje u obliku koji je obavezan prethoditi natječaju za koncesiju na lučkom području putničke luke Gaženica u svrhu pružanja usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje, objavljenom 17.11.2017. na web stranicama LUZ a i elektroničkom oglasniku javne nabave, s ciljem otklanjanja naših sumnji da se uvjeti u natječaju ne temelje na stvarnim podacima Studija, odnosno da su izostali zakonom propisani postupci koji prethode raspisivanju natječaja za ovu koncesiju.

Za Klub vijećnika Akcije mladih i Mosta:

Marjana Botić, Marko Pupić BakračAKCIJA MLADIH I MOST...

Članovi Akcije mladih i MOST-a, ispred Zadarskog bloka, odgovorili su na...

read more

TRAŽE IZMJENU ZAKONA...

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno...

read more

ZADARSKI BLOK...

Vezano uz CGO Biljane oglasio se Zadarski blok priopćenjem ja javnost koje...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr