round image on layout top

IGROKAZ U MINISTARSTVU Usprkos naznakama organiziranog kriminala Butković neće poništiti ugovor

2. svibnja 2018. by urednik divider image

Dana 24. travnja u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak na kojem su, uz ministra Olega Butkovića i državnu tajnicu, sudjelovali i ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Skifić, predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a Božidar Longin, glavni tajnik Ministarstva, izradivači studije s Pomorskog fakulteta u Rijeci i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji su bili u stručnom povjerenstvu za dodjelu koncesile na lučkom području putničke luke Gaženica.

Do sastanka je došlo nakon što je tjednik NACIONAL otkrio javnosti dosad nepoznate dokumente koji problematiziraju dodjelu koncesije u luci Gaženica u Zadru. Radi se o skrivenoj studiji francuske tvrtke EGIS koja je naručena i s ostalim konzultantskim uslugama izdašno plaćena za vrijeme ministarskog mandata Božidara Kalmete, a koja sugerira posve drugi model raspodjele koncesijske naknade za Gaženicu od onog koji se namjerava koristiti. Na tom sastanku je, kako doznajemo, bilo dosta povišenih tonova, a jedan od glasnijih bio je Božidar Longin koji se svim silama pred ministrom vrlo energično trudio opravdati proces raspisivanja natječaja i označiti ga čistim i poštenim.

Nakon detaljne prezentacije, ministar je Butković izgleda odlučio, iz zasad nepoznatih razloga, povjerovati prozvanim stranačkim kolegama i ono što se u očima oporbe doima kao prvorazredna politička afera s naznakama organiziranog kriminala, namjerava opisati kao dobar posao u Zadru.

Butković je odlučio prihvatiti tvrdnje svojih lokalnih stranačkih kolega kako su natječaj i cijela natječajna procedura za dodjelu koncesije provedeni transparentno i zakonito te kako je cjelokupna natječajna dolcumentacija, sukladno zakonskim regulativama, bila objavljena i javno dostupna. Ministar Butković tvrdi i kako natječajna dokumentacija nije bila javnosti i zainteresiranima dostupna samo u oglasniku javne nabave, nego i u eminentnim svjetskim publikacijama.

Međutim, suprotno istini, ministar Butković tvrdi i kako je cijeli proces bio potpuno transparentan, ali to se ne može zaključiti iz više razloga. Prvi jer je tek nakon pisanja NACIONAL-a javno objavljena studija Riječkog pomorskog fakulteta unatoč činjenici kako su uvid u nju više puta javno, pa i na sjednici Županijske skupštine Zadarske županije, tražili oporbeni vijećnici koji su tada ignorirani i koje se proglašavalo “neprijateljima Zadra”, a studija im nije dana na uvid, na što su imali pravo kao vijećnici, ali i prema zakonu o pravu na pristup informacijama.

Kada se govori o gospodarskoj opravdanosti koncesije, koncesionar se, što je javno dostupni podatak, obvezao LUZ-u godišnje piaćati 1.628.000,00 kuna za stalni dio naknade te promjenjivi dio naknade koji za osnovne lučke djelatnosti iznosi 12%, a za ostale gospodarske djelatnosti 6% (parking, ugostiteljstvo i sl.). Pritom treba naglasiti da je riječ o postotku koji koncesionar izdvaja iz bruto prihoda, a ne svoje dobiti.

Koncesionar se takoder obvezao do 2021. osigurati 246.544 putnika u međunarodnom povremenom putničkom prometu u tranzitu (prošle godine Zadar je imao 138 tisuća putnika). Obvezali su se i povećati broj vozila u međunarodnom linijskom pomorskom prometu na 13.677 (prošle godine iznosio je 8.116 ) te povećati broj putnika u međunarodnom linijskom pomorskom prometu na 64.933 (prošle godine je to bilo 38.532). Također, koncesionar se obvezao organizirati home-port i do 2021. godine planirani broj putnika u međunarodnom povremenom putničkom prometu u luci polazišta (home port) trebao bi izositi 72.528 putnika. Kritičari tog projekta i dalje tvrde da postoje razlozi zbog kojih se može propitivati model dodjele koncesije za Gaženicu koji se namjerava primijeniti. Može se opravdano propitivati je li Butković cijeli taj igrokaz s hitnim sastancima izveo samo kako bi stvorio dojam da on savjesno radi svoj posao, iako osobno nije imao nikakvih saznanja da su postojale i druge stručne studije koje su sugerirale sasvim drugačiji model strukturiranja koncesijskih naknada, sve do trenutka dok ga tjednik NACIONAL nije suočio s tim informacijama.

Nema nikakvih naznaka da se na prošlotjednom sastanku kod Butkovića uopće dubinski raspravljalo o suštini problema koncesije za Gaženicu. Jer po onomu što se neformalno prezentira, razgovaralo se o formi, a ne o sadržaju. U izgradnju luke dosad je uloženo preko 3,5 milijardi kuna proračunskih sredstava, a po sugeriranom koncesijskom ugovoru u narednim godinama tek će se zbrajati koliko će prihoda država propustiti jer se na “tansparentnom” natječaju odlučilo primijeniti model koji je izazvao negodovanje oporbenih političara.

ZDdanas/NACIONALMEDIJSKA TUGA Fra Ma Fu...

Četvrti Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu završio je u nedjelju na...

read more

Akcija mladih najavljuje...

Povodom iduće sjednice Županijske skupštine, Akcija mladih oglasila se sa...

read more

UŽAS NA MUSAPSTANU...

Dvojica mladića pronađeni su mrtvi jutros na Musapstanu, prema svemu sudeći...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr