fbpx round image on layout top

Hrvatska će postati nacija siromašnih staraca

13. lipnja 2018. by urednik divider image

Europska komisija (EK) je u svibnju objavila, a i nedavno u Zagrebu predstavila svoj The 2018 Ageing Report, koji se bavi tematikom starenja stanovništva i mirovina u Europskoj uniji. Brojke, projekcije i zaključci koje su sakupili i prezentirali stručnjaci EK za Hrvatsku su poražavajući.

Primjerice, hrvatski građanin koji je 2016. počeo raditi u Hrvatskoj će nakon 40 godina rada kada ode u mirovinu primati 16 posto manju mirovinu od trenutnih umirovljenika koji su napunili 40 godina radnog staža. Gore će biti samo budućim umirovljenicima u Poljskoj i Rumunjskoj, za koje se predviđa strmoglavi pad od 40 posto.

Nasuprot tome, Slovenci i Austrijanci mogu i za 40 godina računati na isti nivo mirovina kakav imaju i danas, dok se Danci i Nijemci mogu radovati povećanju mirovina.

Za Hrvatsku se do 2060. godine predviđa i sustavni pad BDP-a, najmanje 0,2 posto godišnje, a možda i mnogo više.

Hrvati već sada imaju najniže mirovine u odnosu na plaće u EU

Dapače, u suhom eurokratskom jeziku kojim je izvještaj pisan uz Hrvatsku se najviše spominju riječi ”decrease” i ”decline”, odnosno smanjivanje i opadanje. Smanjivanje broja stanovnika, smanjivanje iznosa mirovina, smanjivanje BDP-a itd.

Hrvatske su mirovine i u ovom trenutku najniže u Europskoj uniji u odnosu na plaću, a podaci i projekcije iz izvještaja EK pokazuju da postoji velik rizik da država u budućnosti neće moći zaštititi svoje starije građane od života u teškom siromaštvu.

Istovremeno, i pomalo paradoksalno, predviđa se smanjivanje iznosa koji iz javnih sredstava ide za mirovine mjereno udjelom u BDP-u, s 10 na 7 posto, što bi prema mišljenju stručnjaka EK moglo izazvati značajne socijalne probleme. Predviđa se da će drugi mirovinski stup postati još važniji u budućnosti za hrvatske umirovljenike.

U sljedećih pola stoljeća Hrvatska zbog starenja stanovništva ostaje bez 800 tisuća radno sposobnih

EK na temelju dostupnih podataka i stručnih projekcija predviđa da će Hrvatska samo zbog starenja stanovništva u sljedećih pola stoljeća ostati bez oko 800 tisuća osoba u radnoaktivnoj dobi, a kada se tome dodaju podaci o onima koji su Hrvatsku već napustili, jasno je da nas do 2060. očekuje nevjerojatna katastrofa.

Udvostručit će se broj starijih od 65 godina, a značajno smanjiti broj djece i mladih ljudi. Hrvatska će dakle do 2060. postati nacija siromašnih staraca.

Prosječna europska mirovina u prvim godinama nakon umirovljenja trenutačno iznosi više od polovine prihoda na kraju radnog vijeka – 58 posto – s tim što se na nacionalnoj razini taj raspon kreće od više od 80 posto u Luksemburgu, ili 70 posto plaće u Italiji, Francuskoj i Mađarskoj. Posve je obratno u Hrvatskoj i Irskoj, u kojima iznose manje od 40 posto plaće.

Inače, na nivou EU-a mirovinska primanja žena su 37 posto niža od mirovina muškaraca, a EK smatra da je jedan od načina da se ona približe i produljenje radnog vijeka žena.

Izvor: Index.hrAKCIJA MLADIH I MOST...

Članovi Akcije mladih i MOST-a, ispred Zadarskog bloka, odgovorili su na...

read more

TRAŽE IZMJENU ZAKONA...

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno...

read more

ZADARSKI BLOK...

Vezano uz CGO Biljane oglasio se Zadarski blok priopćenjem ja javnost koje...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr