round image on layout top

PITANJE NACIONALNOG INTERESA “Turski Todorići dužni su 32 milijarde kuna, tko zna koje su namjere Erdoganove konjice u Zadru!”

23. lipnja 2018. by urednik divider image

Most nezavisnih lista održao je danas konferenciju za medije u Zadru, pod nazivom „Zašto Vlada ne želi zaštiti naše more?“. Konferenciji su nazočili predsjednik Mosta, Božo Petrov, saborski zastupnici Ines Strenja Linić i Miro Bulj, županijski vijećnik Mosta Ivan Matić, gradski vijećnici Mladen Malta i Tomislav Zelić, te vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Cilj konferencije bio je ponovno skrenuti pažnju na važnost proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Dr.Ines Strenja Linić navela je primjer nedavne havarije s turskim brodom kao primjer zašto je isključivi gospodarski pojas važan. „RH je potpisnik Konvencije UN-a o pravu mora iz 1982.god. te članica EU, a savjet članicama je upravo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa jer se na taj način mogu uspostaviti bolja pravila i kontrola, čime bi se izbjegla situacija otvorenih mora gdje se ne zna tko nadzire koji dio. Zaštita Jadrana nam svima mora biti na prvom mjestu, a sada se upravo dogodila takva situacija da je brod pod turskom zastavom doživio havariju i da mu možemo pristupiti jedino ako je u pitanju veća havarija, u suprotnome nemamo mogućnost kontrole tereta“, istaknula je dr.Strenja Linić

Miro Bulj je naglasio kako je Hrvatska dužna budućim generacijama proglasiti IGP: „Dužni smo to budućim generacijama, dužni smo ribarima. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa je od strateškog i nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Naša politika mora zaštiti ribara i čovjeka na ovom području. Vlasnik hrvatskog mora nisu ni Andrej Plenković ni Miro Bulj, nego naša djeca. Upravo radi njih smo skupili i u splitsko-dalmatinskoj županiji potpise za sazivanje tematske sjednice na ovu temu. Danas smo ovdje, a idući tjedan nastavljamo u dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dosta je sluganske i dodvorničke politike vladajućih, ovo je nacionalni interes.“

– Vrše se istražne radnje, dodao je koalicijski partner Marko Pupić Bakrač koji je tek rekao kako mu je poznato da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tražila je izvještaj o Gaženici.
– Ne može hrvatska država i lokalna samouprava ne upravljati svojim resursima, a to se prvenstveno tiče pomorskog dobra. Ne možemo mi naše marine i luke dati na upravljanje nekim turskim Todorićima za bagatelu. Vidjeli ste da je ta grupacija u gubitku 5.2 milijarde dolara odnosno 32 milijarde kuna. A kamoli od koncesionara Gaženice dobiti 60 milijuna kuna za 20 godina, a već je 20 milijuna kuna dano Francuzima za konzalting i studiju o Gaženici i to od strane Kalmete i Livakovića dok su bili ministar i državni tajnik. Erdoganova turska konjica udružila se s domaćim ratnim profiterima. Ako nisu u stanju upravljati Gaženicom, neka se maknu Škifić i Longin. Ponavljam još jednom pitanje: je li bi  pok. Paša i Stanislav Antić u naponu snage dali nekome drugom na upravljanje nešto u što je hrvatska država uložila milijarde koje građani moraju vraćati, kazao je Pupić-Bakrač.

ZDdanasMEDIJSKA TUGA Fra Ma Fu...

Četvrti Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu završio je u nedjelju na...

read more

Akcija mladih najavljuje...

Povodom iduće sjednice Županijske skupštine, Akcija mladih oglasila se sa...

read more

UŽAS NA MUSAPSTANU...

Dvojica mladića pronađeni su mrtvi jutros na Musapstanu, prema svemu sudeći...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2018 ZADARdanas.hr