fbpx

SUDAC KOLAKUŠIĆ Ovo je najtužniji dan u povijesti Hrvatske, zbog čega smo ratovali da bi sada ostali bez svega?

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za N1 je komentirao svoj mogući ulazak u politiku i izglasavanje nagodbe o Agrokoru. “Ovo je najtužniji dan u povijesti Hrvatske”, rekao je sudac Kolakušić komentirajući izglasavanje nagodbe u Agrokoru te dodao kako je u suprotnosti sa zakonom što je nagodbu izglasalo Privremeno vjerovničko vijeće, a ne Stalno vjerovničko vijeće.

Sporno mu je što će nekretnine tvrtki iz koncerna Agrokor prijeći u ruke stranih vlasnika. “Ostali smo bez PIK-ova, Belja, koncesija”, kazao je Kolakušić.

“Uslijedit će tragedija”

“Tragedija će sada uslijediti jer smo ostali bez sve te imovine. Hrvatska će uskoro nestati i ništa više neće biti u našem vlasništvu”, rekao je Kolakušić te dodao kako danas izglasana nagodba nije legitimna, ali će postati pravomoćna.

“Moramo resetirati naše društvo. Ako uskoro ne poduzmemo korake na ozdravljenju svih institucija, ostat ćemo bez svega. Zbog čega smo ratovali da bi sada ostali bez svega? Nikada nisam bio ljući u životu nego danas. Jednim potpisom predajemo ono za što su ginuli ljudi”, kazao je Kolakušić te dodao kako se trebao provesti stečaj nad Konzumom, ali ne i na drugim poduzećima iz koncerna Agrokor.

Na pitanje ima li političkih ambicija rekao je da će se “sigurno politički aktivirati”. “Ne znam što drugo učiniti. Nešto moramo promijeniti”, rekao je Kolakušić.

Najveće ročište u povijesti

Podsjetimo, danas je u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu održano ročište o nagodbi vjerovnika u Agrokoru, ujedno i najveće sudsko ročište u povijesti Hrvatske.

Na ročište su pozvani svi vjerovnici, pri čemu je ukupno 3069 vjerovnika imalo otvorene tražbine s kojima mogu glasati. Ročište je, odlukom Trgovačkog suda, bilo zatvoreno za javnost, a vodila ga je sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić.

Za nagodbu u Agrokoru glasali su vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Više od 5700 vjerovnika Agrokora u postupku je prijavilo gotovo 58 milijardi kuna tražbina. U pregovore o nagodbi bili su uključeni predstavnici svih vjerovnika – od velikih inozemnih i domaćih kreditora preko hrvatskih i stranih dobavljača do predstavnika malih i mikro poduzeća i OPG-ova.

Prvi prijedlog nacrta plana nagodbe je vjerovnicima i javnosti prezentiran u prosincu prošle godine, nakon čega su započeli šestomjesečni pregovori i konzultacije svih vjerovnika oko prijedloga nagodbe i modela namirenja vjerovnika (EPM).

Načelni sporazum o svim ključnim strukturnim elementima nagodbe donesen je 10. travnja 2018., a na sjednici održanoj 19. lipnja 2018. godine članovi Privremenog vjerovničkog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog nagodbe između dužnika i svih vjerovnika.

Taj su prijedlog danas većinom glasova prihvatili vjerovnici Agrokora. Pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda, podsjećaju iz Agrokora.

Izvor: Index.hr