fbpx

PRIPREME ZA SUDSKU ABOLICIJU Plenkovićevo političko promaknuće Kalmete predstavlja premijerov neizravan pritisak na sud

Postoji ozbiljna indicija da bi suđenja konroverznom Božidaru Kalmeti, najutjecajnijem članu HDZ-a na području Zadra i do nedavno dugogodišnjem gradonačelniku toga grada, mogla biti opterećena neprimierenim pritiscima, i to iz sudskih krugova. Nacional je nedavno upravo iz sudskih krugova doznao kako u jednom uskom, ali utjecajnom zagrebačkom sudskom krugu postoji uvjerenje da bi Kalmeta trebao biti glatko osloboden u oba slučaja u kojima mu se sudi. Nacional to doznaje nedugo prije no što je Kalmeta i formalno uskrsnuo u vrh HDZ-a, ovoga puta kao jedan od trojice pomoćnika glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, piše tjednik Nacional.

Tada se već ispitivao puls javnosti kada je Kalmeta u pitanju jer su otprilike u to vrijeme već bile plasirane najave da takve namjere s Kalmetom ima vrh HDZ-a predvođen Andrejem Plenkovićem.

Sve dok se to nije dogodilo, mogle su se takve najave tumačiti kao svojevrsno poželjno razmišljanje i priželjkivanje samog Kalmete i njegova živopisnog miljea, koji čine kako njegovi bliski stranački prijatelji predvodem Brankom Bačićem i Vladimirom Šeksom, tako i široki krug interesne sljedbe koja godinama s njime kontrolira i često na specifičan način na zadarskom području opterećuje sva ključna poslovna zbivanja. Međutim, profesionalna uvjerenja da Kalmeta treba biti
osloboden, koja su prisutna u jednom utjecajnom zagrebačkom sudskom krugu, bacaju posve novo svjetlo na okolnosti pod kojima je prošiog,a tjedna Kalmeta iznova osvanuo na jednoj od utjecajnijih stranačkih funkcija unutar HDZ-a.

Ta odluka nije samo razočaravajuća za brojne istaknute članove te stranke koji su duboko uznemireni porukom koju je takvim imenovanjem poslao njihov stranački šef Plenković. Ona se u spomenutim okolnostima za Plenkovića i njegov stil vođenja stranke i države može tumačiti ne samo kao prvorazredni skandal i reputacijski rizik, nego i kao nešto puno toksičnije. Spomenuta odluka pokazuje indicije da među aktualnom političkom elitom na desnom političkom centru može postojati zakulisna političko-sudska interesna sprega koja može biti povezanas operacionalizacijom Kalmetina ponovnog političkog uzleta.
Ono što bi se u normalnim okolnostima činilo politički pogubnim, možda će se kasnije tumačiti kao politička vidovitost ili smjelost ako režiseri takvog stranačkog kadroviranja imaju privilegiju biti neformalno upoznati s profesionalnim pulsom dijela utjecajnih zagrebaćkih sudaca uvijek gladnih karijernih uzleta. Ili su možda na ta njihova uvjerenja čak i osobno utjecali.

Visoki politički izvor blizak premijeru Plenkoviću za Nacional je komentirao Kalmetin najnoviji politićki uzlet:
“Na Plenkovićevu mjestu, ja to nikada ne bih napravio. Poruka koju time šalje naprosto je katastrofalna. Ali bilo je nekoliko razloga što su Kalmetini prijatelji radili veliki pritisak u tom pravcu. Kalmeta se na terenu iskazao u lobiranjima kada se lomilo po pitanju Istanbulske konvencije. Žestoko se obrušio na Dragu Krpinu i ostale kritičare tog Plenkovićeva političkog poteza. A bilo je i drugih situacija kada je zauzdavao udare s rigidne desnice pa mu se to sada privremeno honorira, ali je pitanje je li i to trebalo učiniti. Naročito kada se uzme u obzir težina postupaka koji se protiv Kalmete vode.”

U kolovozu 2016. godine uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, Božidar Kalmeta izjavio je da se neće pojaviti na predizbomoj listi te stranke za devetu izbornu jedinicu. To su Nacionalu tada potvrdili i predsjednik I HDZ-a Andrej Pienković i Božidar Kalmeta osobno, koji je tada rekao:
-Točno je, neću biti na listi za devetu izbornu jedinicu. To je isključivo moja osobna odluka. Nitko iz vrha stranke od mene nije tražio da to učinim. Za takvu svoju osobnu odluku dobio sam puno razumijevanje predsjedruka stranke Andreja Plenkovića, čiju politiku u potpunosti podržavam.”

On je već tada nadalje ustvrdio, ćemu se i tada i danas podjednako teško može vjerovati, da ta njegova odluka nema veze s optužnicom kojom ga se tereti da je kao bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture, svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. “Optužnica koja je protiv mene podignuta nema nikakve veze s tom mojom odlukom. Nevin sam dok mi se ne dokaže suprotno, a siguran sam da će se moja nevinost i definitivno potvrditi. Ista je ta neosnovana optužnica postojala i prije osam mjeseci. Unatoć tome, na prošlim parlamentarnim izborima, kada sam u devetoj izbornoj jedinici na predizbornoj listi koju je nosio tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko također bio pri vrhu, dobio sam ogroman broj preferencijalnih glasova.”

Rekao je tada 2016. da nakon parlamentarnih izbora sebe ne vidi kao saborskog zastupnika, ali i da više ne želi u Sabor slati svoje zamj4mike:

“Zbog obiteljskih razloga želim raditi i živjeti u Zadru. Više puta birali su me u Sabor, ali posljednjilt dvaju puta mijeniali su me moje kolege. Ne želim više biti izabran pa onda zamrzavati saborski mandat. Čemu onda zauzimati mjesto na listi? Želim se potpuno posvetiti poslu koji radim u gradu. I prije sam rekao da me iscrpljivao radni ritam u kojem sam većinu tjedna kao ministar provodio u Zagrebu, a potom putovao obitelji u Zadar. Sada želim da moji malodobni sinovi imaju svog oca u punom smislu te riječi.”

Plenković je istom prilikom na izravno pitanje hoće li ta Kalmetina odluka pomoći stranci u smislu da se više neće moći prozivati HDZ da na listama afirmira osobe opterečene optužnicama, o tome rekao:

“Kolega Kalmeta ovako he uputio poruku i drugim svojim kolegama iz Zadarske županije i Grada Zadra te im otvorio novi politički prostor. Kao predsjedniku stranke izuzetno mi je važno da naše liste budu kvalitetne, da njima pošaljemo poruku o povratku vjerodostojnosti HDZ-a i tako ponovo zaradimo povjerenje birača. U tom smislu očekujem od gospodina Kalmete, kao jednog od naših najiskusnijih članova, da nastavi stranci davati svoj doprinos.”

Nešto kasnije, na prošlim lokalnim izborima, Kalmeta nije bio ni kandidat HDZ-a za gradonačelnika.

Ono što se u kolovozu 2016. činilo kao početak Kalmetina kraja u visokoj politici, odvilo se trenutku kada se činilo da je novo stranačko vodstvo HDZ-a procijenilo da bi marginaliziranje Kalmete imalo pozitivne efekte na imidž stranke u javnosti, kao i da br pridonijelo podizanju nekih općih standarda za bavljenje politikom. Prema tim standardima, mjesta u prvim redovima visoke politike, ali na istaknutim lokalnim funkcijama, nebi trebalo biti za pojedince opterećene istragama ili optužnicama, bez obzira na presumpciju njihove nevinosti. Medutim, od prošlog ponedjeljka to za Plenkovića više ne vrijedi jer je reafirmirao posve suprotne standarde.

Božidar Kalmeta je kao bivši ministar prometa sa suradnicima optužen za izvlačenje novca u aferi HAC-Remorker. U optužnici se navodi da je Kalmeta sa suradnicima iz svojeg ministarstva Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Sudi mu se i za krak afere Fimi media u kojem je optužen da je za 600.000 kuna naručio izradu spota “Prometna renesansa Hrvatske”, koji nikad nije prikazan.

Još u svibnju 2011. godine Nacional je objavio dokument koji je jasno pokazao kako je Kalmeta namještao poslove u aferi Fimi media. U tom tekstu objavljeno je da je Kalmeta organizirao inicijalne sastanke pripadnika Uprave Hrvatskih autocesta sa Sanaderovim neformalnim opunomoćenicima Mladenom Barišićem i Mariom Zubovićem, brižno pazio da se državni novac slijeva u Fimi mediju, a odatle u HDZ, i u krajnjoj liniji, znao sve što se događalo u toj aferi. Nacional je tada objavio da se to se može zaključiti kada se pročita desetak stranica svjedočenja Josipa Sapunara, nekadašnjeg člana Uprave HAC-a, koji je dva dana davao iskaze u USKOK-ovu sjedištu u Zagrebu. Sapunarovo svjedočanstvo koje teško optužuje Kalmetu i brojne druge osobe, nalikuje na scenarij za kriminalistički film o hobotnici koja se proširila do vlasti. Već na početku izjave Sapunar je eksplicitno prokazao ministra Kalmetu:
“Takoder moram kazati da Uprava HAC-a nije imala puno prostora za odlučivanje u angažiranju Fimi medije. Fimi media se morala angažirati, to su nam nametnuli, i to ministar Božidar Kalmeta i Mladen Barišić. Naime, negdje krajem 2005. ministar Kalmeta osobno mi je rekao da k sebi u prostorije HAC-a primim Nevenku Jurak. Ja tada nisam znao tko je Nevenka Jurak, ali sam znao da to moram učiniti, s obzirom na način na koji mi je to rečeno.”

Potom je opisao sastanak sa Nevenkom Jurak, koja je rekla da će Fimi medija ubuduče tiskati HAC-ova godišnja izvješća, ali i nabavljati novogodišnje darove i torte. Sapunar je i tu optužio Kalmetu:
“Ministar Kalmeta mi je u našem osobnom kontaktu koji je uslijedio nakon tog sastanka s Nevenkom Jurak, rekao da moramo angažirati Fimi mediju za bilo kakav posao pa smo putem narudžbenice naručili 5o komada torti pod nazivom Croatera. Znam da je tu narudžbenicu potpisao Mario Crnjak (tadašnji predsjednik Uprave HAC-a, op.a.).” Božidar Kalmeta je početkom 2006. Sapunara i člana Uprave Milivoja Mikulića pozvao na ručak u restoran Baltazar.
U tom popularnom restoranu uslijedio je susret koji odlično opisuje kako je izgledala korupcijska hobotnica. Kada su Sapunar i Mikulić ušli u Baltazar, primijetili su da ih čekaju Kalmeta i Mladen Barišić. U iskazu za USKOK Sapunar je ustvrdio da je Barišić bio jako ljut i Kalmeta ga je pokušavao smiriti. “Barišić je rekao da HAC mora raditi s Fimi medijom, da trebamo tražiti od HAC-ovih izvođača da i oni rade s Fimi medijom te da HAC-ovi izvodači trebaju dati donacije za HDZ putem Fimi medije. Taj zadnji zahtjev obrazložio je činjenicom da se tako neće vidjeti tko je i koliko novca dao HDZ-u, jer se pripremao novi zakon o financiranju političkih stranaka koji je točno odredivao koliko se novca može dati. Cijelo to vrijeme vidjelo se da je ministar Kalmeta podreden Mladenu Barišiču”, svjedočio je Josip Sapunar.
U rujnu 2017., uoči pripremnog ročišta na tom suđenju, Kalmeta je izjavio da je ovo “prvi dan kraja jednog mutnog razdoblja za njega i njegovu obitelj, jer na sudu ne prolaze politikantstvo i kafanske priče nego argumenti, činjenice, brojke, svjedoci koji mu idu u prilog”.

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker – lgor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket – sporazumno su osuđeni na godinu dana zatvora koju će zamijeniti radom za opće dobro nakon što su priznali sve USKOK-ove optužbe. Uz rad za opće dobro Sapunar na ime ostvarene nezakonite koristi državi mora vratiti 5,8 milijuna kuna, od čega 3,8 milijuna kuna u gotovini, a ostalo u nekretninama i automobilu. Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koji će biti prebačeni u držvni proračun. USKOK u ovom slučaju Kalmetu tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvodači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Sve navedeno čini teško mogućim da bi Kalmeta, kako to tvrde u nekim zagrebačkim sudskim krugovima, mogao biti baš glatko oslobođen. Politički komentator Novog lista Dražen Ciglenečki nedugo nakon što je Kalmeta prošlog tjedna i službeno promaknut u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, napisao je da premijer Plenković njegovim promaknućem vrši pritisak na sud. Ciglenečki je napisao:
“Da premijer ima i zrno sumnje da je Kalmeta počinio kazneno djelo za koje je optužen, ne bi mu, koliko god mu on mogao pomoći u stranci, revitalizirao političku karijeru. Za Plenkovića bi bila blamaža da za koji mjesec nekadašnji bliski suradnik Ive Sanadera bude osuden. Što bi onda, smijenio ga? Zašto se dovodio u takvu situaciju kad je mogučnost osude Kalmete itekako prisutna? Plenković, to je bjelodano, ne želi da Kalmeta bude osuđen. Ni nepravomoćno. Stoga je poručio sutkinji Gordani Mihaeli Grahovac da vjeruje svom premijeru da je s Kalmetom sve OK, da on nema veze s aferom Remorker, da pojedini njegovi suoptuženici jednostavno lažu. Kalmetino političko promaknuće predstavlja premijerov neizravan pritisak na sud. O tome se ovdje radi. Na Gordani Mihaeli Grahovac je da izdrži i sudi po pravu i pravdi”.

Što je suđenje po pravu i pravdi, a što političko-sudska kuhinja u prvorazrednom skandalu, tek će se procjenjivati. Posve suprotno nedavnim Plenkovićevim tvrdnjama da je u Hrvatskoj sve dobro, mirno, konsolidirano i lišeno bilo kakvih problema, nova politička mjerila koja premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković na Kalmetinu primjeru impostira, Hrvatsku izgleda vraćaju u jedno mučno razdoblje. Već je na početku sudenja Kalmeta prilično samouvjereno izjavio da je to za njega kraj jednog mučnog razdoblja. Brzo če se vidjeti je li ta njegova izjava u svjetlu novih promišljanja dijela zagrebačkih sudaca bila kontroverzna ili indikativna.

Izvor: NACIONAL