fbpx

Darko Milinović izbačen iz HDZ-a: “Odluka je neopravdana i nedemokratska!”

Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je nakon jednoipolsatne sjednice odlučio isključiti Milinovića na temelju odluke Predsjedništva o pokretanju stegovnog postupka.

Darko Milinović ocijenio je danas da je odluka Visokog suda časti HDZ-a o njegovom isključenju iz stranke “neopravdana i nedemokratska”, te je najavio da će idućih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o novonastaloj situaciji.

“Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obavještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije”, stoji u Milinovićevom priopćenju upućenom javnosti pola sata nakon odluke o isključenju iz HDZ-a.

Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je nakon jednoipolsatne sjednice odlučio isključiti Milinovića na temelju odluke Predsjedništva o pokretanju stegovnog postupka.

“Svi dokazi koji su navedeni u pokretanju stegovnog postupka su nas doveli do toga da donesemo odluku kakvu smo donijeli. Jednoglasno je donesena odluka i Darko Milinović je s ovim danom isključen iz stranke”, rekao je novinarima predsjednik Suda časti Davor Miličević.

Upitan što je to konkretno napravio Milinović da ga se moralo izbaciti, Miličević je rekao kako je u siječnju donesena odluka o opomeni, ali se nakon toga događalo isto – “bilo je ponovno nepoštivanja stranačke discipline i odluka je donesena kako je donesena”.

“Nitko ne može zabraniti ljudima da dođu pred stranku, mi smo demokratska stranka. Donijeli smo odluku, mislim da je HDZ demokratska stranka, ali način dovođenja pred stranku određenog broja ljudi – mislim da to nije demokratski”, ustvrdio je Miličević.
Upitan o Milinovićevom povratku u Sabor, rekao je da o tome Visoki časni sud ne raspravlja.

Odluka o povratku u Sabor je na Milinoviću
“To je na njemu. Nemamo ovlasti da o tome raspravljamo. Samim ulaskom u stranku na neki način dali ste svoj potpis da poštujete Statut stranke, zato je danas donesena odluka o isključenju. Što će on dalje poduzimati nije na nama”, kazao je Miličević.

Na upit zašto Milinović nije bio pozvan na sjednicu, članica Visokog suda časti Marija Vučković odgovorila je kako je iz materijala dostavljenog uz odluku o pokretanju stegovnog postupka bilo jasno da se radi o teškim povredama stranačkih obveza koje su se kontinuirano ponavljale, stoga je Visoki časni sud ocijenio da nema potrebe za tim.
“Uz odluku o pokretanju stegovnog postupka Visoki časni sud je dobio niz dokaznog materijala, a i cijela javnost je imala prilike vidjeti jer su svi materijali dostupni javnosti. Radi se o kontinuiranim povredama stranačkih obveza, koje su detaljno opisane i svaki ih član zna, a događale su se u više prilika i dužem vremenskom razdoblju”, rekla je.

Visoki časni sud jednoglasno je prosudio da se radi o teškim povredama stranačkih dužnosti na isti način na koji je pokrenuta odluka o stegovnom postupku, naglasila je Vučković.

Organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza, te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojasnio je HDZ u priopćenju.

Izvor: Večernji.hr