fbpx round image on layout top

EUROPSKA PRAVILA Nema više skrivanja vlasnika tvrtki iza tajnih računa, tko zna što ćemo sve doznati

7. rujna 2018. by urednik divider image

Od početka iduće godine podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih tvrtki bit će dostupni nadležnim državnim institucijama, bankama i zainteresiranim pojedincima, a od 2020. pristup podacima omogućit će se svima, piše tpotral.hr

Praksa skrivanja identiteta vlasnika koja je često pogodovala različitim malverzacijama u gospodarskom poslovanju odlazi u prošlost. U skladu s direktivama Europske komisije o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, i Hrvatska je pristupila izradi odgovarajućih propisa.

Nakon izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca potkraj prošle godine Ministarstvo financija ovih dana uputilo je u javnu raspravu i prijedlog Pravilnika o registru stvarnih vlasnika, koji propisuje sadržaj i strukturu podataka te sve bitne elemente upravljanja bazom podataka o vlasništvu u trgovačkim društvima i ostalim pravnim osobama (udruge, zaklade, fondacije i sl.).

Formiranjem registra bit će razotkriveni vlasnici dioničkih društava koji se kriju iza skrbničkih računa i na taj način taje svoj identitet. U početku će sadržaj registra biti dostupan samo državnim institucijama koje se bave sprečavanjem poreznih prijevara, pranja novca, utaja i financiranja terorizma.

Podatke iz registra tako će moći koristiti Ministarstvo financija, Državno odvjetništvo i USKOK, policija, SOA, HNB, ali i banke i drugi obveznici, odnosno svi koji dokažu opravdan pravni interes.

Međutim već od 2020. svi hrvatski građani dobit će uvid u podatke o stvarnim vlasnicima tvrtki u skladu sa zahtjevom Pete europske direktive o sprečavanju pranja novca. Razotkrivanje vlasnika osobito će koristiti burzovnim igračima koji zbog korištenja skrbničkih računa nisu imali pravi uvid u strukturu vlasništva dioničkih društava.

Premda se kod velikih vlasnika, poput MOL-a u Ini, u pravilu zna tko stoji iza skrbničkog računa, u praksi se često događalo da su značajne promjene u vlasničkim strukturama skrivene od očiju javnosti. Tako, primjerice, prilikom aktualnog preuzimanja brodogradilišta Viktor Lenac u razdoblju okrupnjavanja vlasništva nije bilo jasno tko kupuje dionice jer je kupac bio skriven iza skrbničkog računa.

Da je riječ o talijanskoj grupaciji Palumbo Group, investitori su saznali tek kada je ta tvrtka prešla prag od 25 posto dionica s pravom glasa te je po zakonu morala objaviti nastanak obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Ubuduće će u takvim situacijama investicijska javnost puno ranije moći doći do saznanja tko stječe dionice u namjeri da preuzme kompaniju.

Javnost će saznati i identitet brojnih manjinskih dioničara u velikim kompanijama, koji su sada skriveni. Tako ćemo, primjerice, saznati tko stoji iza skrbničkog računa koji drži drugi po veličini vlasnički udjel od 11 posto u rovinjskoj Adris grupi ili tko su vlasnici četiri skrbnička računa u top 10 dioničara Ericssona Nikole Tesle, koji drže 4,14 posto udjela u vlasništvu.

Podatke o vlasništvu u registar će upisivati sami pravni subjekti putem web aplikacije, a vlasničke promjene morat će ažurirati u roku od osam dana.

Izvor: tportal.hrZBOG NAPADA NA NOVINARA...

Bivši nogometaš NK Zadra Jakov Surać danas je zbog premlaćivanja novinara...

read more

Pupić o imenovanju...

Povodom imenovanja Branka Kutije za v.d. ravnatelja ŽUCa oglasio se...

read more

MARJANA BOTIĆ Zašto...

Povodom događaja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr