fbpx round image on layout top

PUPIĆ-BAKRAČ LONGINU Tko krade taj i laže

18. rujna 2018. by urednik divider image

Povodom izjava župana Longina reagirao je županijski vijećnik Akcije mladih i Mosta,Marko Pupić-Bakrač javnim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.


TKO KRADE TAJ I LAŽE

Medijski istup Longina povodom potpisivanja ugovora sa turskim koncesionarom je da čovjek ne povjeruje u intelektualnu i komunikacijsku razinu istoga.

Longin se i ovaj put kao i mnogo puta do sada stavlja u ulogu odvjetnika turskog koncesionara pa tvrdi da se o njima šire dezinformacije. Ne znam zašto on i Škifić učestalo to rade budući da Turci imaju svoje odvjetnike i PR agencije koje plaćaju pa je nepotrebno te potpuno neprimjereno da ih brane i reklamiraju Longin i Škifić. Oni bi trebali štititi isključivo hrvatske interese i o njima govoriti.

Dezinformacije odnosno hotimično iznošenje laži o nekome ili nečemu mogu širiti samo duboko nemoralni ljudi. Tako nešto bi mogli eventualno raditi oni koji su za vrijeme Sanadera novac ukraden iz javnih tvrtki nosili u torbama kako bi se koristio u stranačke i privatne svrhe, jer tko krade taj i laže.

Nitko od nas niti krade niti laže , iznosili smo isključivo lako provjerljive činjenice o kojima Longin i ovaj put izbjegava polemizirati koristeći se uopćavanjima poput fraza širenje dezinformacija, izvanredan ugovor, home port, radna mjesta… Ono malo što je konkretno rekao , rekao je netočno. Tvrdi da Global Ports Holding nije tvrtka koja je imala predkoncesijski ugovor za luku Gruž a koji je raskinut od strane Vlade RH zbog nepoštivanja odredbi ugovora i jer Turci nisu mogli zatvoriti financijsku konstrukcije!? Kaže radi se o sasvim drugoj tvrtci. Ne navodi kojoj. Tvrtka Global Ports Holding zajedno sa građevinskom tvrtkom Bouygues Batiment International osnivaju tvrtku kćer (slično kao što je za Gaženicu osnovan ZIPO) i s njom su konkurirali za luku Gruž. Francuska građevinska tvrtka bila je dio te priče jer je trebalo izgraditi terminal pa su se tražile reference u gradnji, dakle bili su samo beck up Global Ports Holdingu. Arpak Demircan u intervju za Zadarski list 10.03.2018 godine navodi slijedeće : Natječaj u Luci Gruž bio je raspisan ne samo za upravljanje već i za izgradnju novog terminala, stoga smo se i javili u partnerstvu s jednom od vodećih svjetskih građevinskih tvrtki Bouygues Batiment International. Za natječaj za izgradnju i upravljanje terminalom kojeg smo dobili 2015. godine, naš je zajednički konzorcij ponudio investiciju u vrijednosti 94 milijuna eura. Nažalost, uslijedilo je vrlo nestabilno razdoblje u Hrvatskoj. Mi smo napravili sve potrebne korake u cilju da se potpiše koncesijski ugovor u zadanom roku i obznanili da smo spremni razgovarati o uvjetima projekta s lokalnim vlastima. I dalje vjerujem da bi GPH bio najbolji partner za Luku Gruž.

Dakle Global Ports Holding priznaje svoju involuiranost u luku Gruž a Longin je niječe?!

Nakon ovog bisera Longin izvaljuje još veći. Global Ports Holding nije turska tvrtka nego multinacionalna jer kotira na burzi a suvlasnik s 12 posto je i EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj)!? Na stranicama tvrtke ( link dostavljam u prilogu ) vidi se da je vlasnik 60,60 % dionica Global Ports Holding B.V. , 5,03 % Europska banka za obnovu i razvoj a 34,37% dionica se nalazi na burzi. Sjedište tvrtke je u Istanbulu a direktor je Emre Sayin. Pa sad sami prosudite da li je to turska ili multinacionalna kompanija.

Prema studiji tvrtke DVOKUT ECRO po kojoj je raspisan koncesijski natječaj a na koju se učestalo pozivaju Škifić i Longin od dvadesetogodišnje koncesije ćemo uprihodovati 60 milijuna kuna ( 3 milijuna kuna godišnje). Sve je to Longinu dobro i izvanredno uključujući naknadu od bruto prihoda 6% i u varijabilnom dijelu od direktnih lučkih poslova 12%. Francuska studija naručena za vrijeme tandema Kalmeta-Livaković koja je bačena u ladicu predviđala je raspodjelu koncesionara i države 50-50. Inače bezvrijednu studiju i consalting francuzima smo platili 20 milijuna kuna. Dajemo desetke tisuća m2 luke i zgrade u koncesiju za čiju smo izgradnju sa pristupnom cestom utrošili 2,1 milijarde kuna po nižoj cijeni nego što dođe najam nekog od disco klubova na Zrću. Dobar posao ? I to prosudite sami.

Što smo ono još nalagali ? Mi a ne Longin naravno.

-da su gubici Global Ports Holdinga 14,1 milijuna dolara u 2017 godini a 3,6 milijuna dolara u prvih 6 mjeseci ove godine. Pa piše na stranicama tvrtke, možda ne znamo dobro čitati Engleski

-da im je kreditni rejting BB- s negativnim izgledima. Možda ovi iz jedne od tri vodeće agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Fitch bulazne gluposti a možda je i dobro imati kreditni rejting junk samo mi to ne razumijemo.

-da se na natječaj nije moga javiti nitko iz Hrvatske , u stvari nitko osim Turaka jer je postavljen uvjet da koncesionar može biti tvrtka koja posljednje tri uzastopne godine ima prihod ostvaren iz djelatnosti jednakog predmetu koncesije u iznosio najmanje 200 milijuna kuna godišnje. To je u stvari dobro da se nitko drugi nije mogao javiti i eventualno ponuditi više, ne znam zašto i kako ali Longin zasigurno zna.

Ja se samo nadam da će oni koji su sve ovo zakuhali snositi političku i svaku drugu odgovornost za ono što će uslijediti a ne prolaziti lišo kao dosad.

I za kraj što Longin misli s tim da nam je hitno potrebno 2000 kreveta sa 5 zvjezdica ? Tko to u Zadru gradi hotele ? Netko od ovih lokalpatriota sa slika što su u travnju obilazili Gaženicu ? Treba li im pokloniti negdje zemljište, nekako pogodovati da nas spase i osiguraju tih 2000 kreveta ?

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač


MARKO PUPIĆ-BAKRAČ Jadranko Lisica-Jadre u Gaženici provjeravao statiku zgradeAKCIJA MLADIH I MOST...

Članovi Akcije mladih i MOST-a, ispred Zadarskog bloka, odgovorili su na...

read more

TRAŽE IZMJENU ZAKONA...

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno...

read more

ZADARSKI BLOK...

Vezano uz CGO Biljane oglasio se Zadarski blok priopćenjem ja javnost koje...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr