round image on layout top

Frankfurter Allgemeine Zeitung optužuje Hrvatsku da je kineski igrač u EU

27. listopada 2018. by urednik divider image

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki članak u kojemu tematizira uspon kineske moći u Europi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most. FAZ ističe da Kina tako stvara ovisnost određenih istočnoeuropskih zemalja o sebi, ali da Europska unija nema odgovarajući odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

FAZ piše da “Peking u dalekim glavnim gradovima poput Atene, Praga i Zagreba ima značajan utjecaj”, te da se vlade nekih europskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine. Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav Europske unije o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa susjedima, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Bruxelles nije sretan što Kinezi grade Pelješki most

Ipak, FAZ piše da Kina najveći utjecaj ima u Grčkoj – u kojoj je vlasnik luke u Pireju – i u Češkoj, ali i da se povećava utjecaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Europsku komisiju, koja financira taj projekt s 85 posto potrebnih sredstava.

“Činjenica da nijedan europski koncern nije pobijedio na natječaju za izgradnju mosta, iako se isti financira europskim sredstvima je novost”, konstatira njemački list.

“U Bruxellesu rastu brige zbog sve većeg utjecaja Kine”, piše FAZ i dodaje: “Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih prometnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile.” List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je izjavio da je namjera Kine “ponuditi sistemsku alternativu” u odnosu na Zapad.

Izvor: Index.hrPUPIĆ-BAKRAČ Antune...

Povodom izjava SDP-ovca Antuna Novoselovića, priopćenjem za medije oglasio se...

read more

ZADARSKI BLOK –...

Izbori za zadarske mjesne odbore na rasporedu su 9. prosinca, a danas je na...

read more

TKO KADROVIRA U...

Tito Gubić je muškarac koji je promijenio ime i glumio ženu samo kako bi...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2018 ZADARdanas.hr