fbpx

ODAVAO TAJNE U kakav je to skandal s prostitutkama upleten Milijan Brkić?

Milijan Brkić akter je najpoznatije afere s elitnom prostitucijom u Hrvatskoj koja je rezultirala uhićenjima i presudama. Sve se odvijalo u proljeće i ljeto 2011. godine.

Naime, prije sedam godina Hrvatsku je potresao veliki seks skandal.

Tada 61-godišnji maser Nebojša Perunović Pančo optužen je za organizaciju elitne prostitucije, a u mrežu su bila uključena brojna imena s hrvatske javne scene, od košarkaša i političara do estradnih starleta.

USKOK i policija su tada podigli optužni prijedlog protiv Perunovića koji je organizirao erotske susrete na adresama zainteresiranih klijenata, u zagrebačkim i opatijskim hotelima, na jahtama te po još nekim gradovima uz obalu. Pančo je u svom iskazu policiji rekao da nije dobivao nikakav novac, nego je samo spajao imućne klijente svoga salona za masažu Pancho u Domu sportova sa zgodnim djevojkama koje su tražili kao hostese.

Rekao je i da bi nekad od klijenata kao znak zahvalnosti dobio novčanu nagradu, no ostao je pri iskazu da ne zna je li to zbog toga što su se djevojke s tim zadovoljnim klijentima seksale.

Zarada od oko sto tisuća kuna

Uskok je u optužnici tvrdio kako je Perunović organizacijom prostitucije zaradio oko 100.000 kuna. Dogovor je bio da će on djevojkama, među kojima je bilo i poznatih estradnih starleta, pronalaziti klijente kojima se za seksualne usluge naplaćivalo od 500 eura naviše. Polovicu ili trećinu tog iznosa, ovisno o dogovoru, djevojke su davale Perunoviću. Pančo je preko svojih mobilnih telefona i neposredno ostvarivao kontakte s klijentima i spajao ih s prostitutkama. Susreti su dogovarani u njegovom salonu za masažu, ali i u hotelima, stanovima ili na jahtama.

Djevojke bi nakon pružanja usluge klijentima naplatile unaprijed dogovoreni iznos te dio zadržavale za sebe, a dio davale Perunoviću, stajalo je u optužnici.

Perunović je prije bio fizioterapeut muške košarkaške i ženske odbojkaške reprezentacije, a poznat je i kao maser poznate ruske tenisačice Ane Kurnjikove. Policija je priopćila da su se prostitutke susretale s mušterijama isključivo uz Perunovićevo posredovanje i da su za seks naplaćivale od 300 do 3500 eura.

Istraživanje je trajalo mjesecima, a naposljetku, na suđenjima zatvorenim za javnost ih je završilo troje; Nebojša Perunović i Sara Sikirić na jednom, a na drugom Marika Tomljanović Kiprijanovski.

Marika je kći osuđivanog svodnika Marijana Kiprijanovskog. Njeno se ime spominjalo i u aferi Ina-Mol, gdje se trebala pojaviti kao svjedok na suđenju Ivi Sanaderu, no to se ipak nije dogodilo.

Saru Sikirić branila je najpoznatija hrvatska odvjetnica Jadranka Sloković. Medijski interes za slučaj koji se otkrio u lipnju 2011. godine bio je nezapamćen. Na općinskom Kaznenom sudu nikad nije bilo toliko predstavnika medija kao što je to bilo prvog dana suđenja.

Munjevite presude

Sloković je na početku ročišta zatražila izuzeće javnosti. Kako je tada objasnila, u postupku će se utvrđivati činjenice koje zadiru u osobni i obiteljski život okrivljenika i svjedoka pa je potrebno zaštiti njihov ugled i interese. “Ljudi koji su posljednjih dana spominjani u medijima ocrnjeni su i ugrožen im je obiteljski i profesionalni život”, rekla je Slokovićka.

Bilo je to 22. srpnja. Već mjesec dana kasnije, 26. kolovoza 2011. donesene su nepravomoćne presude.

Pančo je na kraju dobio dvije godine zatvora, a uvjetno pet godina. Morao je vratiti sto tisuća kuna. Sara Sikirić osuđena je na šest mjeseci zatvora, a uvjetno dvije godine. Morala je vratiti 25.500 kuna.

I Perunović i Sikirić su na sudu priznali krivnju za podvođenje djevojaka.

Odavanje tajni

Nacional je u današnjem broju objavio kako je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik sabora, osobno odavao tajne o policijskim istragama, i to kriminalcima i prostitutkama.

Proizlazi to, navode, iz obimnog dosjea koji je dio policijske istrage o elitnoj prostituciji u Zagrebu. Policijski istražitelji ustanovili su da su kriminalci znali za policijsku akciju, a to im je dojavio ondašnji zamjenik glavnog ravnatelja policije, današnji potpredsjednik sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Vaso Brkić.

Iako su ga policajci tada razotkrili, on nikada nije sankcioniran zato što ga je vjerojatno, navodi Nacional, zaštitio tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, s kojim je Vaso Brkić zajedno radio na kampanji za predsjednika HDZ-a. Ta je kampanja Karamarka 2012. dovela na čelo HDZ-a, a potom i na mjesto prvog potpredsjednika vlade.

Prošlog tjedna uhićen kum Vase Brkića jer je Mamićevom falsifikatoru javio da mu se sprema policijski pretres

Podsjetimo, Brkić je postao akter afere s lažnim SMS-ovima nakon što je u srijedu uhićen Blaž Curić, vozač ministra Tomislava Tolušića. Ubrzo se ispostavilo da je Curić Brkićev kum.

Curića policija i Uskok sumnjiče da je Mamićevom falsifikatoru SMS-ova Franji Vargi dojavio da mu se sprema policijski pretres i da uništi dokaze.

Pojavila se i sumnja kako slučaj vodi upravo do Milijana Brkića te da je riječ o obračunu Plenkovića s Brkićem, koji se spominjao kao jedna od ključnih osoba u prosvjedu koji bi se u listopadu trebao održati u Vukovaru, a u suštini je usmjeren protiv vlade.

Brkić je izjavio kako ne zna vodi li istraga prema njemu, a protiv njega su se počeli okretati neki HDZ-ovi ministri. No Plenković je u izjavama o Brkiću, barem zasad, ostao prilično suzdržan.

Izvor: Index.hr