fbpx round image on layout top

REAGIRANJE AKCIJE MLADIH Marjana Botić: Hoće li pored kaskadno betonizirane „Stare Dalmacije” opstati mali iznajmljivači?

22. listopada 2018. by urednik divider image

Prioćenje županijske vijećnice Akcije mladih i Mosta Marjane Botić o ulaganju na Pašmanu prenosimo u cijelosti.


Sjećate li se filma Westworld iz 1973. u kojem karizmatični Yul Bruner utjelovljuje robota humanoida koji u komercijaliziranom ogromnom zabavnom parku za odrasle pripadnike ljudske vrste, koja se odrekla razmišljanja, kritičnosti i etike, a prihvatila sedatizirani hedonizam i šarenu lažu zabavnih parkova, nakon što se dogodi kvar, krene u osvetnički progon turista, koji spašavajući živi glavu, bježe ispred njega skrivajući se po kreiranom Divljem zapadu, starom Rimu i na kraju Srednjem vijeku?

Eto nama u Zadar, ustvari na Pašman, kojih 40 godina poslije dolazi navodno kreator Stare Dalmacije za all inclusive turiste negdje u Westworldu i nekako se ne mogu oteti dojmu da smo postali filmska kulisa političko-kriminalnog trilera koji počinje kao komedija, a završava bojim se kao apokalipsa isluženih slugu i uništenih resursa. LINK

Vjerujem da će ovo prisjećanje na ovaj film i ovo razmišljanje o resursno-komunalnim interesima, zapravo o nedostatku ikakvih koristi za lokalne stanovnike i u ovom slučaju naići na oštro protivljenje vladajućeg političko servisnog osoblja RH? Zašto?

-Jer živimo u državi gdje je je svako promišljanje o vlastitim interesima gotovo zabranjeno jer je heretičko prema bogu Novcu, koji nam dolazi u vidu kamata i zaduženja iz nekog Raja gdje je sve divno i monetarno krasno i živi se onako kako ti neko drugi reklamira da moraš trošiti, pardon živjeti.

– Jer ovdje od „osamostaljenja“ primamo kojekakve proroke „ulagače“ (ili svece ako dolaze kao predstavnici Banke) i uvjeravaju se da smo dužni se klanjati svakom takvom. Koji nam je navodno toliko potreban kao „kruh svagdanji“ i koji je toliko bolji i pametniji od nas koji sami ne bi znali iscrpsti i uništiti vlastite resurse, a on će to napraviti u šarenoj laži „investicije“. Mi im zato kao roboti bez vlastite volje moramo služiti, pružiti svaki doživljaj, ugodu i pokoriti se njihovim višim interesima.

– I naposljetku, vlasti će se protiviti ovakvom „heretičkom“ razmišljanju, jer cijelu ovu skupu šarenu lažu, možemo jednostavno poznati po upravo njima; po sljedbenicima tih novih proroka, koji ga veselo slijede i okružuju ga dok daje izjave o novom neoliberalnom evanđelju, pardon – ulaganju. Koje će nas naravno spasiti.

Jeste li se ikada zapitali jesu li su naši stari uopće željeli sebi i nama to iscrpljivanje samo radi čistog Profita bez sutrašnjice? Ili su očuvali ovo što mi sad olako prepuštamo bez razmišljanja o tome što nam takva budućnost stvarno donosi?

Pogledajte usput plodove koje nam ovo sve donosi zadnjih desetljeća: od stvarnog posla i prihoda očišćeno gospodarstvo na 99,99 godina koncesioniranom dijelu našeg raja – taman dovoljno da ga se očisti od nepotrebnih domorodaca, iscrpi i krene dalje u potragu za još jednim svetim, nikad viđenim „ulaganjem“. Hoće li pored kaskadno betonizirane „Stare Dalmacije“ u sadašnjoj Dalmaciji, na Pašmanu recimo, opstati mali iznajmljivači koji su tim dijelom obiteljskog posla pomagali vlastitu ekonomiju, školovali djecu, razvijali ostale lokalne poslove…?

Nezavisna županijska vijećnica sa liste Akcije mladih i Mosta, Marjana BotićZBOG NAPADA NA NOVINARA...

Bivši nogometaš NK Zadra Jakov Surać danas je zbog premlaćivanja novinara...

read more

Pupić o imenovanju...

Povodom imenovanja Branka Kutije za v.d. ravnatelja ŽUCa oglasio se...

read more

MARJANA BOTIĆ Zašto...

Povodom događaja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr