round image on layout top

SONJA ČIKOTIĆ(MOST) Hoće li sredstva iz fondova EU uopće stići do hrvatskih građana?

5. listopada 2018. by urednik divider image

Republika Hrvatska, zahvaljujući dosadašnjem načinu upravljanja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, povukla je samo 9% alociranih sredstava od ukupnog iznosa od čak 10,7 milijardi eura. Nažalost, loša praksa upravljanja nastavlja se i dalje.

O tome da se kasni sa svime, pa i raspisivanjem natječaja, dovoljno govori činjenica da će građani moći aplicirati za sredstva u sklopu programa suradnje Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2021. tek krajem 2019. godine.

„Svjedočimo apsurdnoj situaciji – građanima Hrvatske je dostupno 103,4 milijuna eura za projekte u domeni obrazovanja, inovacija, lokalnog razvoja i smanjenja siromaštva, pravosuđa i unutarnjih poslova te socijalnog dijaloga, dakle svim onim područjima koja pošto-poto moramo razvijati. Umjesto da se raspisivanje natječaja proglasi apsolutnim prioritetom, nadležno Ministarstvo najavljuje raspisivanje natječaja tek krajem 2019. godine. Zamislite što smo sve već mogli odraditi od 2014. godine?“, poručila je Mostova zastupnica Sonja Čikotić.

Za gospodarski rast neophodne su investicije, smatra Čikotić.
„Imamo priliku bespovratnim sredstvima potaknuti razvoj gospodarstva, zapošljavanje mladih i rast BDP-a, a propuštamo ih zbog lošeg upravljanja. Građani su pokazali volju, znanje i stručnost, prepoznali su važnost fondova Europske unije i moramo im maksimalno olakšati proces prijave. Cilj je da tijela vlasti predstavljaju najpouzdanijeg partnera u tome procesu. Ako se ovako nastavi, pitam se hoće li sredstva iz fondova Europske unije uopće stići do hrvatskih građana?“,  zaključila je Čikotić.

ZDdanasMARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom reagiranja Dogus grupe na medijske natpise oglasio se županijski...

read more

REAKCIJA DOGUS GRUPE Ne...

Nastavno na članke objavljene u medijima na temu prodaje luksuznih hotela iz...

read more

MARKO PUPIĆ-BAKRAČ...

Povodom objave u medijima o financijskim problemima u kojima se našla Dogus...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2018 ZADARdanas.hr