fbpx round image on layout top

IZVJEŠTAJ STRANIH TVRTKI Hrvatska ima katastrofalno loše poslovno okruženje i sustav javnih usluga

27. studenoga 2018. by urednik divider image

Hrvatska ima katastrofalno loše poslovno okruženje i sustav javnih usluga zbog čega nas strani ulagaču uglavnom zaobilaze, a dobar dio njih koji su ovdje došli smatraju da su pogriješili. Proizlazi to iz istraživanja provedenog na 473 tvrtke članice šest bilateralnih gospodarskih komora – američke, kanadske i nordijske komore u Hrvatskoj, njemačko-hrvatske i talijanske komore, te austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, piše potral Index.hr

Istraživanje je provedeno između listopada prošle i svibnja ove godine, a rezultati su posebno porazni za Plenkovićevu vladu, ali i za političare na lokalnim razinama koji se vole hvaliti reformama, jer ih nitko osim njih ne vidi.

Po pitanju uloge vlade u poboljšanju uvjeta poslovanja većina tvrtki koje su sudjelovale u istraživanjima američke, kanadske i nordijske komore smatra da je rad vlade imao negativan (42%) ili nikakav utjecaj (46%) na uvjete poslovanja.

Imaju slično mišljenje i o lokalnoj samoupravi (33% negativan utjecaj, 58% nikakav utjecaj).

Tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju talijanske komore dale su još lošiju ocjenu: 56% je rad vlade ocijenilo lošim, 33% prosječnim i samo 6% dobrim.

Što se tiče uvjeta poslovanja, tvrtke ne vide Hrvatsku među najboljim državama srednje i istočne Europe.

U istraživanjima američke, kanadske i nordijske komore samo 13% smatra da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj među najboljima u srednjoj i istočnoj Europi, dok 36% smatra da su među najlošijima ili čak najlošiji.

Njemačka komora pitala je svoje članove koja je od 20 zemalja srednje i istočne Europe najprivlačnija za investitore: Hrvatska je na 8. mjestu iza Češke, Poljske, Estonije, Slovačke, Slovenije, Latvije i Litve.

Ukupno 27% tvrtki koje su sudjelovale u istraživanjima njemačke i talijanske komore izjavilo je da više ne bi odabrali Hrvatsku kao preferiranu investicijsku destinaciju.

Glavni problem koji negativno utječe na uvjete poslovanja je neučinkovita javna uprava.

Za članove američke, kanadske i nordijske komore kompleksne i dugotrajne administrativne procedure su najveći ili drugi najveći ograničavajući čimbenik u poslovanju u Hrvatskoj – a to su bile i u proteklih pet godina.

Izvor: Index.hrAKCIJA MLADIH I MOST...

Članovi Akcije mladih i MOST-a, ispred Zadarskog bloka, odgovorili su na...

read more

TRAŽE IZMJENU ZAKONA...

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno...

read more

ZADARSKI BLOK...

Vezano uz CGO Biljane oglasio se Zadarski blok priopćenjem ja javnost koje...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr