fbpx round image on layout top

ŠTO ČEKA NAJBOGATIJEG HRVATA IZA REŠETAKA Todorić će morati čistiti svoju ćeliju, dnevno smije potrošiti do 170 kuna

9. studenoga 2018. by urednik divider image

– U istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu buđenje je u 7 sati, slijedi toaletna higijena pritvorenika te dostava doručka u ćeliju – opisuje svakodnevni život u istražnom zatvoru bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci te dodaje da se pritvorenici moraju sami skrbiti o čistoći prostora u kojem borave jer nemaju angažirane čistačice.

Zanimljivo je također da dnevno smiju potrošiti oko 170 kuna, koliko iznosi prosječna dnevnica u Hrvatskoj. Riječ je novcu koji stoji na računu u pritvoru kao polog, a pritvorenici ih smiju trošiti na hranu ili namirnice iz zatvorske kantine.

– Žele li naručiti nešto posebno za obrok, to je također moguće. Primjerice, zaželi li se pritvorenik zaželi sarme, u kuhinji ju je moguće pripremiti, a naplaćuju mu se namirnice, usluga te energenti potrebni za pripremu – objašnjava Mihoci. Iako je bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav isprva pretpostavio da će Ivica Todorić prvu noć biti smješten u zatvorsku ćeliju u kojoj će biti sam, to se, kaže, ipak nije dogodilo te je smješten u prostoriju s cimerom, o kojem jedino zna, kaže, da je srednje životne dobi.

Liječnički pregled

– Ne znam ni zbog kojeg je kaznenog djela taj cimer u istražnom zatvoru, ali zakon nalaže da se pritvorenici smještaju tako da nitko na njih ne utječe negativno, da ih nitko ne zlostavlja, napada, bez obzira na to o kome se radi – kaže Mihoci.

Poslije doručka u istražnom zatvoru slijede dnevne aktivnosti kao što su posjeti, razgovori s odvjetnicima, liječnički pregledi. Todorić se, recimo, jučer trebao također upisati u maticu odnosno knjigu u kojoj se evidentiraju sve osobe primljene u istražni zatvor. Zatim će uslijediti posjet liječniku opće prakse te razgovor sa psihijatrom, a utvrdi li se da mu je potrebna nešto zahtjevnija liječnička skrb, pritvorenik tada bude prebačen u Zatvorsku bolnicu. No, ako ni to nije dovoljno, moguće je odobriti i odlazak u neku od bolnica.

Što se tiče posjeta, pritvorenik ima pravo na posjetu, kaže Mihoci, šest puta mjesečno, i to u trajanju od 15 minuta do sat vremena uz posebno odobrenje. Međutim, odvjetnici u istražni zatvor mogu dolaziti tijekom cijelog jutra i u njemu boraviti neograničeno.

Nadzirani posjeti

Za razliku od razgovora s odvjetnicima koje pravosudni policajci ne slušaju, komunikacija s privatnim posjetama se nadzire, a sluša je pravosudni policajac koji stoji uz pritvorenika tijekom posjeta. Pritvorenicima je moguća komunikacija s privatnim posjetiteljima kroz staklo, dakle bez fizičkog kontakta. Za susrete s odvjetnicima imaju osigurane posebne prostorije koje samo vizualno nadzire pravosudni policajac, razgovor se ni ne snima, niti sluša. Tijekom radnog jutra, negdje oko podne, pritvorenici dobiju i ručak, također u svojoj zatvorskoj ćeliji, a omogućeno im je i dva sata boravka na otvorenom zajedno s ostalim pritvorenicima. Tijekom tog vremena mogu se družiti, čitati, pušiti, iako im je dopušteno pušenje i u ćelijama, ali pritom se pazi da u istoj ćeliji ne budu pušač i nepušač.

Bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Mihoci, dalje, kaže da pritvorenik koji je dobrog zdravstvenog stanja u pritvoru ima osigurana tri dnevna obroka, koji ukupno iznose najmanje tri tisuće kalorija, a hrana mora biti raznolika. Ako je riječ, dodaje, o nekome tko mora imati prilagođenu prehranu, onda mu se osiguraju takvi obroci. U ćeliji pritvorenici smiju imati televiziju, a i radio, a korištenje laptopa može se omogućiti u posebnim slučajevima kad im je potreban za obranu, ali naravno bez internetske veze i nakon provjere u zatvorskom sustavu. Pritvorenik smije nositi svoju odjeću, a tjedno ima pravo na jedan paket od pet kilograma težine.

NAJPOZNATIJI PRITVORENICI Sanader se bavio svojom obranom, a Bandić čitao lektiru

I dok se bivši premijer Sanader u pritvoru uglavnom bavio vlastitom obranom, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić drugačije je kratio vrijeme u pritvoru. Bandić je inače bio dva puta pritvoren. Dok je prvi put bio samo s jednim cimerom, drugi put je ćeliju u Remetincu dijelio s pet ili šest cimera. Bandića to nije omelo da se, kako je izjavio za dnevnik 24sata, kulturno uzdiže. Kaže da je čitao sve što mu je došlo pod ruku.

– Pročitao sam 28 knjiga. Obnovio sam svu lektiru, pročitao “Deset krvavih godina” Miroslava Krleže. Čitao sam, osim Krleže, i sve od Gustava Matoša do Tina Ujevića i Antuna Branka Šimića. Sad bih mogao ponovno maturirati – podijelio je kasnije Bandić svoje iskustvo iz pritvora s medijima.

Izvor: Jutarnji listZBOG NAPADA NA NOVINARA...

Bivši nogometaš NK Zadra Jakov Surać danas je zbog premlaćivanja novinara...

read more

Pupić o imenovanju...

Povodom imenovanja Branka Kutije za v.d. ravnatelja ŽUCa oglasio se...

read more

MARJANA BOTIĆ Zašto...

Povodom događaja na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Zadarske...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr