fbpx round image on layout top

U BANANI SMO Hrvatska je najgora članica EU, a padamo i dalje!

21. studenoga 2018. by urednik divider image

HUP Skor Hrvatske, koji mjeri rezultat reformi, od lani se spustio za bod. Neučinkovita javna uprava i veliki manjkovi samo su dio problema, piše portal 24sata.hr

Bez dramatike, visimo o niti. Kolokvijalno rečeno, u banani smo, izjavio je 20. studenog 2008. tadašnji premijer Ivo Sanader, priznavši da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru.

Desetljeće kasnije, 2018. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potvrdila je Sanaderovu tvrdnju i pokazala kako Hrvatska, iako danas članica Europske Unije, još uvijek ne ide u dobrom smjeru. Ponovo smo ‘u banani’.

Naime, istraživanje HUP-a pokazuje da HUP Skor, kojim se inače mjeri rezultat reformi u 12 područja ključnih za poslovanje u Hrvatskoj, ove godine iznosi 37 bodova. Od lani je ukupno pao za jedan bod.

– Ovaj HUP Skor pokazuje da ostajemo na začelju Europske unije, najgora smo članica – napomenula je u srijedu predsjednica HUP-a, Gordana Deranja na predstavljanju rezultata istraživanja. Objasnila je kako je ovaj rezultat dijagnostika našeg stanja u gospodarstvu. Napominje da to nisu podaci iz HUP-a, već javno dostupni podaci iz desetak relevantnih izvora poput Ministarstva financija, HND-a, raznih statistika i slično. Iz njih se gleda kako Hrvatska napreduje u odnosu na druge zemlje srednje i istočne Europe, odnosno one s kojima se možemo uspoređivati po stupnju razvoja.

‘Nema reformi, nema ni pomaka’

– Nečinjenje reformi povuklo je pad od jedan posto. To je ono što stalno ponavljamo, trebaju nam reforme na području tržišta rada, obrazovanja, zdravstva, mirovinskog sustava, pravosuđa i investicijskih i poslovnih barijera. U tim područjima padamo ili se ne mijenjamo. Nema reformi, nema pomaka – ističe Deranja. Odgovornost za tu situaciju, kaže, leži u enormnom nagomilavanju i nečinjenu svih ovih godina.

Negdje smo lošiji i za 11 bodova

– Svaki pozitivni pomak i pozitivno činjenje, kao i rasterećenje gospodarstva i trebalo bi dati efekte. U najavi nemamo ništa efektno, a ako se ne čini ništa, bit ćemo na istom nivou – smatra Deranja. Napominje kako Hrvatska i može činiti pozitivne pomake, no ako drugi u okruženju to rade bolje od nas, ponovo se nećemo maknuti s europskog začelja. Kaže kako HUP stalno upozorava na nužnost reformi, s čime se slažu i ekonomski stručnjaci.

Najveća negativna promjena ostvarena je u polju investicijskih i poslovnih barijera. S 35 bodova u 2017., ove smo godine pali na samo 23 boda. Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako je taj rezultat produkt neuređenih zemljišnih knjiga i prostornih planova u RH. Zbog toga je, kaže, teško pokrenuti takozvane green field investicije.

– Od početka je vrlo teško dobiti građevinsku dozvolu jer su propisi jako komplicirani, zemljišne knjige neuređene, a prostorni planovi nesređeni – ističe Novotny. Kao primjer navodi njemačku tvornicu BMW koja je nedavno za otvaranje novog pogona birala između Hrvatske i Mađarske. Na kraju su se odlučili za Mađarsku.

– Lakše su dobili dozvolu za investiranje u Mađarskoj nego kod nas – objašnjava Novotny. Smatra i kako je za napredak Hrvatske potrebno odlučno provesti dubinske reforme, u kratkom roku, kao što su to napravile Baltičke zemlje, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Slovenija, pa i Mađarska.

– Moramo povećati učinkovitost javne uprave, napraviti veliko čišćenje brojnih, nepotrebnih propisa ostalih još iz jugoslavenskog režima koji smetaju poduzetnicima, provesti reformu mirovinskog i socijalnog sustava u kojem se bilježe veliki manjkovi, kao i reformu obrazovanja – napominje Novotny.

Nije sve tako sivo, ali…

Uz negativne trendove, HUP Skor pokazuje da smo ipak ostvarili napredak u tri polja – polju fiskalne konsolidacije, gdje smo se digli za dva boda, s 54 na 56. Novotny objašnjava da to konkretno znači kako su javne financije napokon dovedene u red.

– Više se ne ostvaruju manjkovi, nego viškovi. Bilo je ekonomskog rasta, prihodi su se povećali, a rashodi se nisu tako brzo povećavali, pa je došlo do viškova. Međutim, višak će se potrošiti za jamstva koja su dana Uljaniku, tako da ćemo uskoro ponovo biti na nuli – objašnjava. U polju produktivnosti i konkurentnosti, Hrvatska je skočila za jedanaest bodova, s 34 na 45. Drugim riječima, naša je zemlja povećala izvoz. Taj trend će se, smatra Novotny, nastaviti zahvaljujući činjenici što smo članica EU. Na polju ponude kapitala, s lanjskih 36 bodova, Hrvatska se poboljšala za šest bodova, pa sad imamo 42 boda jer su ulaskom naše zemlje u EU, značajno pale kamatne stope.

Izvor: 24sata.hrAKCIJA MLADIH I MOST...

Članovi Akcije mladih i MOST-a, ispred Zadarskog bloka, odgovorili su na...

read more

TRAŽE IZMJENU ZAKONA...

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno...

read more

ZADARSKI BLOK...

Vezano uz CGO Biljane oglasio se Zadarski blok priopćenjem ja javnost koje...

read more


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
© 2012-2019 ZADARdanas.hr