fbpx

Izbrusiti 9 pravilnika za ostvarenje otočnih povlastica

Brzi brodovi uopće nisu brzi, divljih svinja ima više nego otočana, kubik betona na kopnu je 550, a na Dugom otoku preko 1200 kuna, vodospreme su zapuštene, odvodnje na malim otocima nema iako se uredno plaća naknada…tematski sabor udruge otočani su iskoristili za upozoriti na stalne probleme.

Kako bi se novi Zakon o otocima koji na snagu stupa 1.siječnja iduće godine mogao kvalitetno primijeniti potrebno je usvojiti niz podzakonskih akata. Na potrebu da se one izrade u što većoj suradnji s otočanima upozorili su danas članovi Otočnog sabora na svom tematskom saboru. Kako su na skupu u Zadru nazočili predstavnici zakonodavca bila je to prigoda za podsjećanje na klasične otočne probleme .

Iako su u načelu zadovoljni novim Zakonom jer je usvojio veliki dio otočnih primjedbi, nazočnost Tajane Huzak, pomoćnice ministrice regionalnog razvoja i Paule Vidović, ravnateljice Agencije za obalni lniijski pomorski prijevoz , članovi Otočanog sabora iz svih priobalnih županija iskoristili su za ukazati na spore brodove, skupe vozne karte, reducirane plovidbene redove, stare vodospreme, rascjepkane parcele, skupoću i posebice, problem alohtone divljači. Upravo kod toga je novi Zakon, kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić u uvodu, zakazao. Ivo Šužberić sa Sestrunja: Na Sestrunju, već godinama upozoravam, divljih svinaj ima 10, pa i 50 puta više nego stalnih stanovnika. Po tom pitanju treba raditi konstantno, ne kad oni dođu i pčupaju sve mlade masline. Mi ne možemo iz uće izaći, to je neopisivo…požalio se Šužberić na veliki otočni problem.

Odobravanje svih nazočnih dobio je prijedlog mladog Dugootočanina Paška Bonje koji revitalizaciju otoka vidi pod samo jednim uvjetom : Potrebna nam je promjena poreznog sustava. Treba ukinuti djelomično ili potpuno PDV, da tvrtke plaćaju brutto 2 kao netto plaću, ukinuti sve poreze tvrtkama i to je možda jedini način da spasimo dio otoka… Npr. kubik betona na kopnu košta 530 do 550 kuna, a na Dugom otoku preko tisuću 200 kuna – podsjetio je Bonja.

Dok ovako nešto ne bude moguće, revitalizacija će se izvoditi unutar novoga Zakona za čiju primjenu treba donijeti 9 novih Pravilnika putem kojih će otočani ostvariti povlastice u mostarini, subvenciji prijevoza vode, indeksima razvijenosti, potpori otočnim poslodavcima i drugom. Oni će se, obećaje Tajana Huzak, kao i sam zakon, raditi u uskoj suradnji s otočanima: Mi smo u ministarstvu već pokrenuli male radne skupine koje već izrađuju niz podzakonskih akata. U te radne skupine uključit ćemo i članove radnih skupina koji su sudjelovali u izradi samog Zakona o otocima, kao i određene znanstvene i otočne skupine.

Novi pravilnici trebaju se izraditi unutar 180 dana od stupanja na snagu novoga Zakona o otocima.

Širu reportažu sa skupa poslušajte u emisiji “Tisuću bisera” 1. programa Hrvatskog radija ove subote 15. prosinca od 10 sati i 30 minuta.

Izvor: HRT