fbpx

PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA Odvjetnik Korljan je zlorabio svoje mogućnosti

Pdedsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa komentirao je za portal Index.hr slučaj brutalnog nasilja Darka Kovačevića “Daruvarca” nad tinejdžericom.

Sessa je na N1 televiziji rekao da nije zakazao sud.

“Predmet je bio na sudu nešto više od 4 mjeseca. Sud je, ja cijenim, obzirom na učestalost radnji koje je provodio, upravo pokazao da želi i da razumije svu težinu situacije u kojoj se našla žrtva i postupao je da zaštiti žrtvu maksimalno. U tom je postupku došlo do situacija koje nisu dozvolile sudu da nastavi postupak. Ono što se dogodilo je da su se dva puta tražila izuzeća sudaca. Tu se izgubilo neko vrijeme”, rekao je Sessa.

Kazao je i kako je po njegovom mišljenju odvjetnik “Daruvarca” zlouporabio svoje mogućnosti da odugovlači sa suđenjem.

Predsjednik Vrhovnog suda: Odvjetnik je zlorabio svoje mogućnosti

“Ja mislim da jest i bez obzira na to što kolega kaže da su njegovi zahtjevi bili osnovani, oni su svaki put odbijeni, dakle nisu bili osnovani. Institut izuzeća suca postoji zato da se sudac izuzme u trenutku kad se dovodi u pitanje njegovu objektivnost. Kad to postoji, sudac prvi sam traži izuzeće. Dvaput je to odbijeno, ako je jednom stavio izuzeće i odbijeno je, zašto je drugi put tražio? Nakon toga se dogodila nesreća sucu i pravila postupka nalažu da mora postupak početi ispočetka”, kaže Sessa.

Smatra da predsjednica suda nije počinila propust kada je dala predmet sutkinji Meštrović čije je iskustvo upitno, a uz to odvjetnik “Daruvarca” zastupa njezina supruga u drugom predmetu.

“Predmeti se dodjeljuju nasumičnom dodjelom predmeta. Ovaj predmet je relativno poznat. U nekim drugim predmetima je odvjetnik imao predmete kod iste kolegice i to mu nije smetalo. Pravo se treba tumačiti zdravorazumski, zašto bi to njemu smetalo? Ako bi se trebao javiti netko kome bi to moglo smetati, to je trebao pitati državni odvjetnik. Predsjednica suda nije mogla pogriješiti, jer nije ona dodijelila predmet, nego računalo. S obzirom na to da je kolega odvjetnik u nekim drugim predmetima također zastupao svoje stranke kod kolegice i nije bilo nikakvog problema, nije bilo nikakvog racionalnog, zdravorazumskog razloga da se to dogodi”, rekao je Sessa.

Kazao je kako ne može sa sigurnošću reći je li zakazivanje ročišta tek za mjesec dana primjereno djelovanje, ali da bi “volio da je taj predmet zakazan ranije”.

Odgovorio je i na pitanje o tome je li Državno odvjetništvo napravilo propust kvalificiravši djelo kao nanošenje teških ozljeda, a ne kao pokušaj ubojstva.

“Ja nisam vidio optužnicu i nisam vidio koji je činjenični kompleks. Državni odvjetnik je rekao da je djelo dobro kvalificirano. Državno odvjetništvo nije sklono umanjivati težinu djela, prije uvećavati”, zaključio je Sessa.

Izvor: Index.hr