fbpx

Stiže prava zima, snijega bi moglo biti i na otocima!

Jaka i olujna bura diljem obale od jutros stvara velike probleme u prometu. Za većinu jadranske obale zbog opasnosti od snažnog vjetra upaljen je crveni meteoalarm, dok je ostatak zemlje u žutom.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 Zagreb- Split – Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), DC54 Maslenica – Zaton Obrovački te Paški most. Samo za osobna vozila otvorena je DC8 Jadranska magistrala, između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Snažan vjetar očekuje se tijekom cijelog dana, a snažno će puhati do sutra. No, to je samo dio zemlje.

Četvrtak – vjetrovito, hladnije, povremene oborine
U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno do pretežno oblačno, uz poneku pahulju snijega. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura oko 2 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni vjetar, koji ponegdje može imati i olujne udare, osobito u Međimurju i Podravini. Uz promjenljivu naoblaku, povremeno će biti snijega, posebice u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura od 2 do 4 °C.

Povremenog snijega poslijepodne i navečer bit će i u gorju.

Na sjevernom Jadranu najprije djelomice sunčano, a poslijepodne raste vjerojatnost za povremenu kišu, pa i snijeg nošen jakim vjetrom i to ne samo uz obalu, već i na otocima. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, koji će pojačavati osjećaj hladnoće prouzročen padom temperature.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano uz jaku i olujnu, na udare ponegdje i orkansku buru i sjeverni vjetar. Mjestimice je moguća slaba kiša, ali i snijeg nošen jakim vjetrom. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 2 do 6 °C.

I na jugu Hrvatske jaka i olujna, na udare i orkanska bura, uz valovito i jače valovito more. Bit će djelomice sunčano uz temperaturu između 3 i 6 °C, ali će se zbog vjetra činiti hladnije, piše HRT u svojoj prognozi.

Od petka – povremeno vjetrovito, a i mjestimične oborine
Na Jadranu će vjetrovito biti i u prvom dijelu petka, a zatim će vjetar oslabjeti. U nedjelju će ponovno zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura. Pritom će biti djelomice sunčano, oblačnije na sjevernom dijelu, a povremeno može biti slabe kiše, pa i poneke pahulje snijega. Bit će hladno, najmanje u nedjelju. Početkom novoga tjedna većinom suho, ali ponovno hladnije.

Na kopnu do kraja tjedna i početkom novoga pravo zimsko vrijeme – umjereno do pretežno oblačno i hladno, povremeno sa slabim snijegom te zamjetnijim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom u petak te ponovno u nedjelju, vjerojatno i ponedjeljak.

I servis Severe Weather Europe javlja kako naše krajeve idućih dana očekuje pravo zimsko vrijeme, koje bi se moglo protegnuti sve do sredine siječnja. Očekuju se temperature niže od prosjeka za ovo doba godine.

Od danas osjetno hladnije
Portal Neverin također piše kako će od danas u cijeloj Hrvatskoj biti osjetno hladnije.

Premještanje duboke ciklone istokom Europe uz istovremeno snažnu anticiklonu od 1045 hPa nad britanskim otočjem dovest će do naglog prodora vrlo hladnog zraka sa sjevera u naše krajeve, piše Neverin.

Osjetno hladnije bit će u četvrtak i petak, a malo snijega valja očekivati tijekom četvrtka i petka u dijelu unutrašnjosti, osobito u Lici i Slavoniji. Pokoja pahulja nošena burom moguća je i na Jadranu.

Dnevne temperature zraka tijekom dana u unutrašnjosti će biti oko ili ispod nule, a na Jadranu tek pokoji stupanj iznad nule.

Od subote toplije
Od subote se očekuje postupan porast temperatura zraka, a vjetar će okrenuti na južne i jugozapadne smjerove. Novi prodor hladnijeg zraka očekuje se tijekom nedjelje i ponedjeljka kada će još ponegdje u unutrašnjosti pasti malo snijega, piše Neverin.