fbpx

TRAŽE IZMJENU ZAKONA Zadarski ravnatelji stali u obranu kolege iz škole u kojoj je učenici žigosano slovo ‘U’

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno je da je prijedlog prosvjetne inspekcije za smjenu Joze Dragića, ravnatelja škole u Zadru u kojoj je učenik upaljačem u obliku slova ‘U’ žigosao školsku kolegicu i kolegu, donesen pod pritiskom javnosti, zbog čega traže da se odluka još jednom “temeljito analizira”.

U priopćenju upućenom ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak, koje u ime ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije potpisuje predsjednik Rade Šimičević, navodi se da je na sastanku donesen jednoglasan zaključak u kojem traže preispitivanje prijedloga sankcija.

“Ne možemo se oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to. Cijela situacija poprima razmjere neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje marginalan u odnosu na panično traženje krivca. Stvoreno je ozračje javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne za djecu odnosno učenike i paradoksalno je misliti da se učenike upravo time želi zaštiti”, navode u priopćenju.

Pitaju se “koga zaista zanimaju razlozi zbog kojih je došlo do spornog događaja, tko zaista promišlja o problemu, a tko brzopoteznim reakcijama i izjavama potiče neosjetljivost i destruktivne oblike ponašanja. Kad je riječ o školama pojedinci bez uporišta uzimaju sebi za pravo formirati mišljenje i stav javnosti, donositi sudove i procjene o stručnosti i ispravnosti postupaka profesora, stručnih suradnika i ravnatelja”.

Dodaju da medijsko praćenje takvih incidenara “nikako neće doprinijeti boljem i produktivnijem načinu komunikacije s učenicima, ojačati preventivne programe niti ući u srž problema”, te da samo suradnja roditelja, obitelji, škole, ministarstva i lokalne zajednice može dovesti do boljitka.

“Ovako ostaju brojna otvorena pitanja koja je najlakše zanemariti i rješenje pronaći u smjeni jednog ravnatelja, ovog puta Joze Dragića, a sljedeći put nekog drugog… u konačnici nema pomaka ni pozitivnih rezultata. Ministarstvo znanosti i obrazovanja do današnjeg dana nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera. Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan. Ostavlja prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće”, smatra ogranak srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije.

Apeliraju, stoga, na resornu ministricu da izmijeni Zakon o prosvjetnoj inspekciji i ubrza donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama.

“Smatramo kako je reakcija na nemili događaj vršnjačkog sukoba koje se dogodilo u Ekonomsko-birotehničkoj školi Zadar tema o kojoj bi se dalo još puno raspravljati, ali je u ovom trenutku najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Jozo Dragić izrekao budu temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak. Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja- Ogranak Zadarske županije ne slaže se sa smjenom kolege Joze Dragić te Vas molimo Ministrice da uzme u obzir sve navedeno i još jednom temeljito analizirate prijedlog prosvjetne inspekcije”, zaključuju u prioćenju.

Podsjetimo, ravnatelj zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Jozo Dragić žigosanje učenice proglasio je dječjom igrom.

“Nije to neko posebno teško djelo. Upisuje se pet, šest učenika po individualiziranom i posebnom programom. To su učenici s poteškoćama u razvoju, ali ne možemo za učenike reći da su krivi. Jučer mi je došla jedna skupina učenika, rekli su da su imali incident. Pozvao sam cijeli razred i počinitelj djela je došao s njima. Ispričali su se, rukovali, pozdravili i rekli da je to bila samo dječja igra. Počinitelj je to učinio sa zagrijanim upaljačem, ne daj bože nečim baš za žigosanje… Obični zagrijani upaljač je naslonio jednoj učenici na rame i jednom učeniku na vrat”, izjavio je Dragić nakon incidenta.