fbpx

NAJVEĆA TUŽBA U POVIJESTI ZADRA Irci i Belgijanci htjeli su graditi hotel, Grad im prodao tuđe zemljište. Investitori sada traže 154 milijuna kuna odštete

Tvrtka “Centar projekt” iz Zadra podnijela je tužbu protiv Grada Zadra zbog neispunjenih obveza iz ugovora o kupoprodaji građevinskog zemljišta za izgradnju hotela visoke kategorije na Polačišću. Tužbom se od Grada Zadra traži raskid ugovora i povrat sredstava za kupljeno zemljište, te naknada štete u ukupnom iznosu od nevjerojatnih 154 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura, što odgovora trećini gradskog proračuna.

Tužba je na Trgovačkom sudu zaprimljena 29. listopada prošle godine, a Gradu Zadru je upućena tek 15. ožujka ove godine, četiri i pol mjeseca kasnije, slučajno ili ne, neposredno nakon što je Slobodna Dalmacija pokazala interes za ovu nezapamćenu parnicu.

Glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru Katarina Zdunić, potvrdila je da je Grad tužbu zaprimio prije nekoliko dana, što znači da je parnica počela teći, odnosno da je počeo teći rok od 30 dana u kojem se Grad Zadar mora očitovati na tužbeni zahtjev. Prvo ročište parnice za ovu rekordno visoku odštetu koju neka privatna tvrtka potražuje od Grada Zadra zakazano je za 28. svibnja ove godine, a vodit će je upravo sutkinja Katarina Zdunić.

Prema riječima sutkinje Zdunić, tvrtka “Centar projekt” traži raskid ugovora sklopljen s Gradom Zadrom 2009. godine o kupoprodaji nekretnina i povrat uplaćenog iznosa od 3.911.580 eura zbog neispunjenih ugovornih obveza. Za nastalu štetu i troškove koje su imali zbog nemogućnosti da realiziraju svoj projekt, izgradnju hotela u kategoriji četiri plus zvjezdice vrijednog 30 milijuna eura, “Centar projekt” traži i naknadu štete u iznosu od 123.841.181 kune. Tužba je tako ukupno teška nešto manje od 154 milijuna kuna, što znači da će za svako sudsko ročište odvjetnički troškovi s obje strane iznositi više od 100 tisuća kuna plus PDV.

ZDanas/Zadarski.hr