fbpx

Paškalin: Djelovat ćemo zakonito, profesionalno, povjerljivo, tolerantno i pravično!

Policijsku upravu preuzimam u trenutku kada brojčani podaci i analize pokazuju dobre rezultate. Stanje sigurnosti mogu ocijeniti zadovoljavajućim, međutim svakako ima mjesta za poboljšanje i to je ono na čemu mislim raditi sa svojim suradnicima – Neven Paškalin, načelnik PU zadarske

U povodu Dana policije i blagdana njihova zaštitnika Sv. Mihovila jučer se zadarskoj javnosti predstavio Neven Paškalin, novoimenovani načelnik Policijske uprave zadarske.

– Svoje kolege želim podsjetiti na neke temeljne odredbe kodeksa policije u kojem je sadržana potreba i htijenje da, služeći građanima, poštujemo temeljna prava čovjeka, a osobito da djelujemo zakonito, profesionalno, povjerljivo, tolerantno i pravično. Kao načelnik Policijske uprave insistirat ću upravo na tim temeljnim načelima – najavio je Paškalin, ističući kako drži da jedino dosljedno slijedeći ta načela policajci mogu u potpunosti ostvariti svoju ulogu i biti jamci sigurnosti svojih sugrađana. Novi načelnik kazao je kako policijsku upravu preuzima u trenutku kada brojčani podaci i analize pokazuju dobre rezultate, a stanje sigurnosti na području pod nadležnošću PU zadarske ocijenio je zadovoljavajućim.

– Da je to tako, govore nam i povratne informacije naših građana, međutim, svakako ima mjesta za poboljšanje i to je ono na čemu mislim raditi sa svojim suradnicima, rekao je u svom govoru načelnik Paškalin koji je jučerašnje slavlje iskoristio i za prisjećanje na poginule kolege, ali i za čestitke kolegama koji su se posebno istaknuli obavljajući svoje zadaće tijekom protekle godine i koji su zbog toga ujedno i predloženi Ministarstvu unutarnjih poslova za nagradu.

Policijskim službenicima njihov je dan jučer čestitao i zadarski župan Stipe Zrilić.

– U vrijeme stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske države zadaća policajaca je bila jednostavno definirana, ali teško ostvariva. Ona je, međutim, uspješno ostvarena, jer su hrvatski redarstvenici bili prve oružane snage Republike Hrvatske, a danas Policija ima važnu ulogu u društvu u kojem je poljuljan sustav moralnih vrijednosti.

Na svečanosti je govorio don Dario Tičić, izaslanik zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića koji je policajcima poručio da uvijek trebaju biti svjesni, da im je prva zadaća sigurnost građana i borba protiv raznih oblika zla u društvu.

Pripadnici Interventne policije na kraju jučerašnje svečanosti izveli su dvije vježbe u kojima su demonstrirali samoobranu i borbu s opasnim razbojnikom te tako pokazali kako su njihovi sugrađani u dobrim rukama.

Policajci predloženi za nagradu
Za nagradu Ministarstva unutarnjih poslova predloženi su Dragan Zurak, Šime Sakić, Dragan Grgić i Ivan Ukalović, policajci koji su u kolovozu ove godine uspješno razriješili razbojstvo pokazujući hrabrost, požrtvovnost i spretnost u obavljanju policijskih poslova. Riječ je o razbojstvu na benzinskoj postaji INA-e nasuprot gradskog groblja gdje su policajci na djelu uhvatili i razoružali okorjelog kriminalca Slavka Zelića koji je svega nešto ranije izišao iz zadarskog zatvora gdje je odslužio kaznu zbog imovinskih delikata. Osim njih, predložen je i Zadranin Marin Mikulec kojeg je u četvrtak predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao Redom hrvatskog pletera jer se istaknuo kao pripadnik hrvatskog kontingenta u brojnim međunarodnim misijama.

Čestitajući pohvaljenim kolegama načelnik Neven Paškalin poželio je da oni budu primjer i vodilja drugim kolegicama i kolegama kako bi ustrajali u svom poslu i dali sve od sebe da svojim radom i rezultatima zadobiju i opravdaju povjerenje građana te dostojno nose časnu odoru hrvatskog policajca.

Izvor: Zadarski list