fbpx

Stvari koje morate naučiti prije razgovora za posao

Bivši ‘lovac na glave’, odnosno talente Martin Yate otkrio je u svojoj knjizi ‘Oborite ih s nogu – Tajne i strategije za uspjeh u nesigurnom svijetu’, pet tajni koje vam pomažu u dobivanju ‘bilo kojeg posla, na bilo kojoj razini i u bilo kojoj profesiji’ . U redu, svi moraju napisati dobar životopis i obući se pristojno, istražiti tvrtku i znati što će upitati ispitivača, kako bi ga impresionirao. Ali ovih pet generalnih stavova su obavezni, navodi Yate, a izdvaja Business Insider.

1. Sposobnost i prikladnost

Tijekom intervjua bitno je pokazati da poznajete sve tehničke vještine koje opis radnog mjesta zahtijeva od vas. “No, morate pokazati i da ste prikladni za taj posao. To uključuje izgled, ponašanje i stvaranje ozračja neusiljene profesionalne kompetencije”, navodi on.

 

2. Svaki posao se tiče – rješavanja problema

Naravno da je jedini razlog zašto poslovi postoje stvaranje dobiti kompaniji koja zapošljava, navodi on. Zato svatko na intervjuu mora dati predodžbu kako će donijeti više novca poslodavcu. A ako se zgrtanje profita ne tiče direktno slobodnog mjesta koje aplikant želi zauzeti, onda je na intervjuu bitno da pričate kako ste na prijašnjim poslovima ostvarivali ciljeve tako da oni “vizualiziraju da upravo vi rješavate njihove probleme, na plaći koju primate od njih, kao član njihova tima”. Ostavite im dojam da “ako padnete, da ćete samo nastaviti trčati”.

 

3. Profesionalci su profesionalci zato što se tako ponašaju

Osim vještina bitna je i prezentacija onih vrednota koje smatrate važnim, a bitno je da ih i šefovi smatraju vrijednim uvažavanja. Ipak su te vrijednosti filter vaših prosudbi, mišljenja i ponašanja u svakoj situaciji, navodi Yate.

 

4. Motivacija i inteligentan entuzijazam

Mnogi se aplikanti “smrznu” na intervjuima pa im nelagoda i stres blokiraju motivaciju i entuzijazam koji moraju biti vidljivi na intervjuu. Naime, nakon što se utvrdi da ćete posao obavljati najbolje što možete, budući šefovi će između vas i drugog kandidata odlučiti temeljem motivacije. Poruka je – budite energični.

 

5. Timski rad i prilagodljivost

Bez obzira na to koliko ste talentirani, uspjeh vam može ovisiti o tome kako funkcionirate u grupi. “Timski rad zahtijeva strpljenje, vaganje, toleranciju i sposobnost da nametnete vlastitu osobnost bez nadjačavanja osobnosti drugih – zahtijeva emocionalnu inteligenciju. Upamtite: ne mora vam se sviđati svaki kolega, ali sa svakim od njih morate moći raditi i to zahtijeva emocionalnu zrelost”, zaključuje.

Izvor: net.hr